Uključi se! Nek se i tvoj glas čuje. Podeli sa svetom najnovija događanja! Pošalji svoju Vest!
Tvoj glas! Najbolje vesti se objavljuju na gledanijim medijima! Budi reporter!

Pošalji prijatelju

O građanskom novinarstvu

 

Građansko novinarstvo nastaje, kada ljudi, ranije nazivani publika, uzimaju u svoje ruke medijske alate kako bi se međusobno obaveštavali .

Jay Rosen, profesor novinarstva na NYU

 

Građansko novinarstvo predstavlja plasiranje informacija od strane ljudi koji nisu profesionalni novinari. Građani reporteri se ne bave ovakvom vrstom novinarstva zato što im je to posao, već zato što na taj način žele da poboljšaju društvo. Građansko novinarstvo predstavlja osnovu demokratije koja podstiče građane da aktivno učestvuju u socijalnim procesima i društvenim pitanjima.

Razvoj informaciono komunikacionih tehnologija, pre svega interneta, doveo je do pojave građanskog novinarstva pod čime se podrazumeva aktivna uloga građana u procesu sakupljanja, izveštavanja, analiziranja i širenja vesti i informacija.  Informacije stvaraju građani i distribuiraju ih uz pomoć mobilnih telefona, Interneta, I-poda, računara itd.

Građansko novinarstvo, kojeg su digitalne tehnologije napravile univerzalno pristupačnima i planetarno relevantnim, postaje važan deo sadržaja i unutar tradicionalnih medija - kako javnih, tako i komercijalnih. Postalo je važna dopuna i korekcija službenih izvora informacija, bitno pomagalo za kreiranje realne i objektivne slike sveta.

Nema komentara.