Pošalji prijatelju

Biz

Beograd 09. 11. 2015

Dinamičan rast

Beograd - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija u narednim godinama pokušati da sačuva fiskalnu disciplinu i makroekonomsku stabilnost i da poveća rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Srbija ima fiskalni deficit, dvostruko, trostruko manji od dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ne možemo da potrošimo 65 milijarde od 192 milijarde dinara dogovorenih, rekao je Vučić i naglasio da će ove godine rast privrede iznositi 0,9 odsto BDP.

Moj plan, ono sa čim ću izaći za sedam dana, jeste da će sve škole u Srbiji, domovi zdravlja i bolnice biti renovirani, rekao je Vučić na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora.

Osnovni i ključni zadatak biće reforma obrazovanja, naglasio je Vučić, napominjući kako se ni diplomama više ne može verovati.

Ne želimo, kako je rekao, "rast mafijaškog sektora".

Očekivanja MMF su već sada bolja za 2016. i 2017. godinu. Nećemo biti u recesiji, već u dinamičnom rastu, a to će za nas značiti mnogo, rekao je Vučić.

Prošle godine kada smo diskutovali o poslovnom ambijentu kojem ste izloženi u Srbiji, rekao sam, a gledali ste me sumnjičavo, da će Srbija za više od 20 mesta da napreduje na listi Svetske banke, podsetio je Vučić.

Sada vam kažem da ćemo sledeće godine u prvih 40 zemalja. To je značajn napredak za našu zemlju. Ono što je dobro i važno. Srbija u regionu kada ima malo investicija, prednjači, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija kreira koliko je moguće dobar ambijent i daje podsticaje da bi privukla poslovne ljude.

Saglasan sam za svim zaključcima Saveta, a to je da mi držimo govore, ali smo slabiji kada treba da isporučimo rezultate, rekao je Vučić.

Sa Savetom želimo radnu grupu koja bi na mesečnom nivou analizirala rezultate našeg zajedničkog rada, rekao je Vučić.

On je ukazao i na potrebu da Ministarstvo finansija češće odgovara na sugestsije investitora, a ne samo državnih organa. "Znam da je to problem", rekao je on.

Vučić je ocenio da je u proteklih godinu dana bilo nekoliko važnih uspeha i dodao da su, posle usvajanja novog Zakona o radu, preduzete reforme protiv kojih su svi u Srbiji, čak i članovi njegove partije.

Vučić je zahvalio kompanijama članicama Saveta stranih investitora što su sačuvale radna mesta u Srbiji i unapredile svoje poslove.

Pred nama je kraj početka bolnih reformi koje su bile usmerene na stabilizaciju i sada sa mnogo više optimizma možemo da gledamo u budućnost, ocenio je predsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić u autorskom tekstu Informatora SNS. 

Na početku mandata predsednika Vlade Srbije, postavio sam pred sebe i pred sve nas četiri cilja koje Srbija treba da dosegne - političku stabilnost, zaustavljanje ekonomskog propadanja i sprečavanje bankrota, pravljenje i provođenje plana za izlazak iz krize i dobru regionalnu saradnju, podsetio je Vučić.

Vučić je naglasio da je posle godinu i po dana Srbija uspela je da održi političku stabilnost, zaustavi ekonomsko propadanje, provede plan za izlazak iz krize i održi dobre odnose u regionu, uprkos događajima u okruženju i brojnim izazovima.

Sa zadovoljstvom mogu da vam kažem da je Srbija, posle godina ekonomskog uništavanja i velikog minusa, izašla iz krize, istakao je Vučić.

Svog plana držali smo se striktno, uporno i beskompromisno, što bi naš narod rekao "kao pijan plota" i zato su i postignuti odlični rezultati, naglasio je Vučić.

Vučić je podsetio da je pokrenuta druga peć u Železari Smederevo, počeo je da radi Metanolsko-sirćetni kombinat u Kikindi, Srbija je napredovala na "duing listi" Svetske banke.

Imamo pozitivne ocene Međunarodnog monetarnog fonda i ovo je prva godina, posle više decenija, u kojoj nećemo imati rebalans budžeta, rast BDP u 2015. godine biće 0,7- jedan odsto, ali da će zato već u narednoj godini ići i preko dva odsto. Nema rasta cena, da naplata akciza i PDV ide dobro, da je siva zona drastično smanjena, istakao je Vučić.

Prvi put u modernoj istoriji, Srbija ima sređene javne finansije koje su solidna osnova za pokretanje novog razvojnog ciklusa.

Vučić je rekao da se Srbija humano i odgovorno odnosila prema izbeglicama od prvog dana migrantske krize.

Tokom ovih godinu i po dana, vodili smo dobro izbalansiranu politiku i držali reč kada se nešto dogovorimo, dodao je Vučić.

Naš potpis je za nas obavezujući, zbog čega sve više država i investitora sa nama želi da sarađuje, negujemo dobrosusedske odnose, imamo prijatelje i na istoku, i na zapadu, tražimo partnere na svim stranama sveta, od Berlina, preko Brisela i Moskve, do Pekinga i Vašingtona.

Srbija je stekla ugled u svetu i našoj reči se veruje. Uspeli smo da pokrenemo naš, srpski brod i sada plovimo na dobrom i sigurnom putu.

Uveren sam da Srbija ima političku stabilnost potrebnu za neometani ekonomski napredak i da je došla do tačke u kojoj politika više ne može da ugrozi proces reformi, zaključio je Vučić.

Novinarka Ivana Šanjević, foto FoNet

Nema komentara.