Pošalji prijatelju

Biz

Beograd 19. 11. 2015

Nema straha od deflacije

Beograd - Međugodišnja inflacija je ispod donje granice cilja i u oktobru iznosi 1,4 odstmo, a međugodišnji rast Bruto društvenog proizvoda (DPP) se nastavlja, izjavio je danas viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić na prezentaciji izveštaja o inflaciji - novembar 2015 i ocenio da ne postoji strah od deflacije u Srbiji.

Takvo kretanje inflacije je posledica pada cena naftnih derivata i neprerađene hrane kao i sporijeg rasta cena u odnosu na očekivanja, izjavio je viceguverner NBS Veselin Pješčić.

Inflacija će u narednom periodu da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja da bi se u drugoj polovini iduće godine približila cilju od 4 odsto, rekao je on i dodao da ne postoji strah od deflacije u Srbiji.

BDP bi trebao da ostvari rast od 0,8 odsto ove godine a iduće godine od 1,8 odsto, rekao je Pješčić.

Generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Branko Hinić rekao je da NBS nastavlja ublažavanje monetarne politike što je omogućeno niskim inflatornim pritiscima, napretkom u fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju spoljne neravnoteže.

Monetarna politika trebalo bi da ostane ekspanzivna u narednom periodu, a NBS će je voditi tako da se inflacija održivo vrati na cilj u srednjem roku, rekao je on.

Hinić je rekao da NBS očekuje da fiskalni deficit ove godine bude niži za oko 40 odsto a tekući deficit platnog bilansa za oko četvrtinu u odnosu na prošle godinu a da će tekući deficit biti pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija.

NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza u iznosu od 520 miliona evra u periodu jul-oktobar i prodajom u avgustu i oktobru sa po 10 miliona evra.

BDP je nastavio rast u trećem kvartalu na međugodišnjem nivou a taj rast je prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku iznosio 2 odsto dok je industrijska proizvodnja očekivano smanjena u trećem kvartalu što je uticalo na desezonirani pad BDP od 0,4 odsto, rekao je on.

Realni pad potrošnje domaćinstava biće manji od očekivanog pre svega zbog niske i stabilne inflacije, nižih troškova zaduživanja i rastu doznaka i zarada u privatnom sektoru, rekao je Hinić i dodao da NBS smatra da bi rast ekonomske aktivnosti u 2016. trebalo da bude vođen investicijama.

Kratkoročno, inflacija će biti ispod donje granice cilja uz moguć privremeni povratak u januaru a postepeni porast cena primarnih proizvoda sa sadašnjih niskih nivoa uticaće na umereni rast cena hrane, ali NBS ne očekuje da će njihov rast biti viši od ciljane stope inflacije u narednom periodu, rekao je Hinić.

Novinar Darko Popović, foto ilustracija

Nema komentara.