Pošalji prijatelju

Biz

Peking 26. 11. 2015

Kinezi za železaru

Peking - Mnogo toga je Srbija dobila posetom Kini i mnogo toga će da dobije u budućnosti, jer očekujemo posetu predsednika Si Đipinga sledeće godine Beogradu, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić sumirajući posetu Kini, i napomenuo da je kompanija HBIS zainteresovana da preuzme Železaru Smederevo.

Veoma sam zadovoljan i ponosan na Srbiju, na način na koji je tretirana, zbog načina na koji je bila predsestavljena u NR Kini, ne samo na Samitu 16 plus 1, već i u našim bilateralnim susretima, rekao je Vučić za Radio Beograd.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije imala razgovore sa predsednikom Kine i premijerom Li Kećangom, dodajući da ti odnosi postaju kamen temeljac za najbolje bilateralne odnose u savremenoj srpskoj istoriji.

Preneo sam pozdrav predsednika (Tomislava) Nikolića i svih građana Srbije, uveren da će ta poseta dodatno da produbi naše prijateljstvo, što je kineski predsednik prihvatio, rekao je Vučić.

Sa kineskim premijerom smo pre svega razgovarali o ekonomskim temama, za nas veoma značajnim, od izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, izgradnje dve deonice puta Obrenovac-Surčin i Preljina-Požega, rekao je Vučić.

On je objasnio da je dogovorena cena i najpovoljniji način kreditirinja sa najverovatnije sedam godina grejs perioda i 23 godine dodatnog roka otplate, gde će učešće biti maksimalno do 10 odsto, a kamatna stopa do dva odsto.

Nemoguće je naći povoljnije uslove danas u savremenom svetu i zato smo našim kineskim prijateljima zahvalni. Razgovarali smo i o izgradnji industrijskog parka, naveo je Vučić.

Kinezi su jedan nedavno otvorili u Minsku, u Belorusiji, a mi mislimo da u Srbiji može da bude mnogo bolji, sa mnogo moćnijim kineskim kompanijama zato što imamo širi dijapazon slobodnih trgovinskih odnosa sa drugim zemljama, Cefte i EU, što Belorusija nema, precizirao je Vučić.

To bi značilo, ocenio je on, dodatno zapošljavanje, mnogo posla i podizanje bruto domaćeg proizvoda, što je za nas od ključnog značaja.

Tu je i železara HBIS koja je posebno zainteresovana da preuzme Železaru Smederevo. To je za nas jedini spas. Danas samo Kinezi mogu da opstanu u poslu sa čelikom i ukoliko bi oni došli udvostručili bi, čak i utrostručili proizvodnju i verovatno zaposlenost, rekao je Vučić.

Ukoliko bi ušli u investiciju za šavne cevi, to bi bio dramatičan rast srpske privrede i bruto domaćeg proizvoda, rekao je Vučić i izneo očekivanje da će u decembru, posle memoranduma, biti potpisan i prvi okvirni sporazum.

U aprilu bi bilo konačno potpisivanje i odmah posle toga da napravimo klouzing i njihov ulazak u Železaru. To su naše namere, predočio je Vučić.

Razgovarali smo i o turizmu, kako da privučemo kineske turiste. U tome nam umnogome pomaže ogroman ugled Novaka Đokovića i Velimira Bate Živojiniovića i posete kinskih zvaničnika našoj zemlji i naše Kini, istakao je on.

Vučić je podsetio da su u Kini potpisani sporazumi o izvozu mesa, o saradnji u namenskoj industriji, a potpisan je sporazum o pretvaranju otpada u termo i električnu energiju.

Vučić je izrazio ogromnu zahvalnost kineskom rukovodstvu na veličanstvenom prijemu.

Mi smo zadovoljni i verujem da smo napravili dobar posao za našu zemlju i za naše građane, zaključio je Vučić.

Novinarka Ivana Šanjević, foto FoNet AP

Nema komentara.