Pošalji prijatelju

Hronika

Beograd 28. 10. 2015

Već proveravali Malog

Beograd - Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je danas da je Agencija pokrenula postupke u kojima treba da bude odlučeno da li se gradonačelnik Siniša Mali za vreme obavljanja funkcije našao u situaciji sukoba interesa, kao i da li je tačno i potpuno prijavio podatke o svojoj imovini.

Važno je da se naglasi da je verodostojnost svih informacija i dokumenata, koji su sada izneti u javnosti, mora da bude dokazana u zakonom propisanom postupku i zbog toga smo i rekli da se do okončanja ovih postupaka više nećemo javno oglašavati, rekla je Babić za Radio Slobodna Evropa.

To, s jedne strane, može da oteža dokazivanje, a s druge strane, funkcioner ima pravo da se izjasni i da eventualno iznese dokaze koje mu idu u prilog, objasnila je ona.

Babić je podsetila da je Agencija prošle godine već proveravala izveštaje o prihodima funkcionera Siniše Malog, koje je on podneo.

Procene smo radili, ne po bilo čijoj prijavi, nego po službenoj dužnosti, jer se za tim ukazala potreba kad smo ukrstili podatke iz naših registara i utvrdili određene nesaglasnosti, inicirali konsultacije sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije republičkog javnog tužilaštva i u januaru ove godine podneli izveštaj Poreskoj upravi, rekla je Babić.

Poreska uprava ima jako dobar mehanizam u nadležnosti. To je unakrsna procena imovine i prihoda. Nemamo saznanje da li je ta unakrsna procena urađena, istakla je ona.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) saznaje danas da je pravna zastupnica gradonačelnika Beograda Siniše Malog, advokatica Ana Ivanova Panajotova iz Bugarske "podnela pre dva dana nova dokumenta u kojima se ona navodi kao direktor ofšor firmi".

Prema saopštenju Krik, Panajotova je, pola sata pre ponoći u nedelju 25. oktobra, "elektronskim putem poslala bugarskom registru nova dokumenta sačinjena 18. februara ove godine".

U njima se, kako tvrdi KRIK, ona navodi kao direktor ofšor kompanija "Brigham Holding & Finance Inc." i "Etham Invest & Finance Corp." sa Britanskih Devičanskih Ostrva, preko kojih su kupovani stanovi u luksuznom bugarskom letovalištu, a ne Siniša Mali koji joj je ranije dao punomoćje da u njegovo ime potpisuje i zastupa ga u registru.

Zanimljivo je da se na internet stranici registra vidi da je Panajotova pre dva dana podnela nova dokumenta, ali nije navedeno o kojim dokumentima je reč, dodaje se u saopštenju KRIK.

Da je u pitanju prijavljivanje novog direktora ofšor firmi, KRIK je saznao uz pomoĆ kolega sa portala Bivol.bg koji su te informacije dobili u zvaniČnom odgovoru bugarskog registra.

Pre ovoga, Panajotova se, prema saopštenju KRIK, prethodni put obratila registru u junu ove godine kada je dostavila papire o ofšor kompanijama iz 2011. u kojima je gradonačelnik naveden kao direktor.

U saopštenju KRIK podseća da je ove papire iz 2011. dobio pre nekoliko dana overene i važeće od registra, kao dokaz da je Mali direktor ofšor firmi.

Nejasno je zašto sada gradonačelnikova advokatica podnosi dokumenta koja su nastala u februaru, navodi KRIK.

 

Novinarka Ivana Šanjević, foto FoNet

Nema komentara.