Pošalji prijatelju

Hronika

Beograd 30. 10. 2015

Pokrenuti postupak

Beograd - Vlada u senci Demokratske stranke (DS) zatražila je danas smenu ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića zbog slučaja "helikopter", kao i od Tužilaštva da pokrene krivični postupak protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog zbog sumnji da je umešan u slučajeve korupcije.

Predsednik vlade u senci DS Bojan Pajtić zatražio je od Tužilaštva da pokrene krivični postupak za više krivičnih dela o kojima su izveštavali mediji i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Pajtić je rekao da ti navodi govore da je Mali u isto vreme bio vlasnik jedne ili više firmi na Devičanskim ostrvima u isto vreme kada je bio savetnik premijera, kao i da je imao presudnu ulogu u privatizaciji Beopetrola, a onda je neposredno pošto je prestao da bude službenik Agencije za privatizacije, postao direktor te firme. Istovremeno je Mali, rekao je Pajtić, nekoliko godina kasnije u ime i za račun navodno direktora Lukoila investirao pet miliona evra u kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj.

Pajtić je podsetio i na privatizaciju Alfa proteina, "čiji je heroj ponovo bio Mali", a onda je zemljište te firme postalo vlasništvo gradonačelnika.

Tražimo da Tužilaštvo pokrene krivični postupak, da se konačno uspostavi vladavina prava, da vlasti prestanu da zamajavaju javnost izmišljanjem falsifikovanih potpisa i da se traži da javnost više veruje Aleksandru Vučiću i njegovim saradncima nego sopstevnim očima, poručio je Pajtić.

Ministar pravde vlade u senci DS Momčilo Grubač rekao je da ta stranka ponovo traži ostavku Gašića, iako je to učinila i pre sedma meseci kada je u helikopterskoj nesreći poginulo sedam osoba. Grubač je rekao da je vladu u senci iznenadila odluka vojno-disciplinskog suda da je odgovornost za taj incident samo na generalnima Ranku Živaku i Predragu Bandiću, iznoseći sumnje da je na njih uticao stav predsednika Vlade Srbije Alekandra Vučića "da ne da ministre Lončara i Gašića".

Prema njegovim rečima, nemoguće da odgovornost ponesu samo oni koji su izvršili naredbu, a ne i oni koji su je izdali.

Grubač je rekao da bi trebalo sačekati i odluku javnog tužioca o slučaju helikopter, pošto on do sada nije dao nijedno objašnjenje i obaveštenje o tome kako istraga teče.

Videli smo da je poruka predsednika Vlade urodila plodom i očigledno uticala na vojno-disciplinski sud, a li će uticati na odluku tužioca, to ćemo videti, rekao je Grubač.

 

Novinarkla Ivana Šanjevič, foto FoNet

Nema komentara.