Pošalji prijatelju

Hronika

Beograd 02. 11. 2015

Sve će da se ispita oko Malog

Beograd - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK saopštila je danas da je Siniša Mali, kada je bio službenik Agencije za privatizaciju, svom ocu otkrio osetljive informacije koje su mu pomogle da kupi proizvođača vagona "Bratstvo".

U saopštenju se navodi da je zbog sumnje da je Mali otkrio te informacije, Ministarstvo privrede 2004. godine tražilo da se poništi prodaja, a na osnovu žalbe mađarske železničke firme "Dunavagon", koja je bila zainteresovana za kupovinu, ali je izgubila na aukciji. 

Agencija, međutim, nije želela da postupi po nalogu ministarstva, a "Bratstvo" je nakon nekoliko godina pod upravom oca Siniše Malog i njegovog partnera propalo, navodi KRIK.

Dva meseca pošto je njegov otac kupio preduzeće, Siniša Mali imenovan je za člana upravnog odbora "Bratstva", pokazuje dokumentacija Agencije za privredne registre koju su prikupili novinari KRIK. Advokat "Dunavagona" uložio je žalbu Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju i zatražio poništenje prodaje.

Tvrdio je da je Mali svom ocu otkrio osetljive informacije o "Bratstvu", što mu je pomoglo da pobedi na aukciji.

Ministarstvo privrede je, postupajući po žalbi, sprovelo istragu i utvrdilo da su predstavnici mađarske kompanije bili u pravu.

Ministar privrede Predrag Bubalo je u julu 2004. obavestio Agenciju za privatizaciju da je uvažio žalbu "Dunavagona" i zatražio ponavljanje aukcije.

U tom zahtevu se navodi da je kupac koristio podatke koje je mogao da dobije samo od Siniše Malog. Osim što je neetički postupao, Mali je prekršio i ugovor koji je imao s agencijom, tvrdilo je ministarstvo, prenosi KRIK.

Agencija za privatizaciju se, međutim, nije saglasila i odlučila je da se ogluši o instrukciju Ministarstva.

Tadašnji direktor agencije Miodrag Đorđević naveo je da je, bez obzira na sastanak koji je održao s Mađarima, Mali radio u Centru za tendere i nije uticao na aukcije, navodi KRIK.

Ako je tačno 10 odsto od onoga što se govori, Siniša Mali ne može biti gradonačelnik Beograda, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, povodom navoda Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). 

Vučić je novinarima posle otvaranja trafostanice Beograd 20 u Mirijevu ponovio da Mali neće biti gradonačelnik ukoliko je 2014. i 2015. bio direktor of šor kompanije i dodao: "Plašim se da nisu dobijene dobre informacije".

Videćemo, razgovaraćemo i sa bugarskim državnim organima, sve će da se ispita, rekao je on i dodao da još niko nije podneo krivičnu prijavu protiv Malog, a da on neće dozvoliti da u moralnom smislu padne bilo kakva sumnja na Srpsku naprednu stranku.

Vučić je rekao da Mali nije optužen da je uradio bilo šta za vreme vlasti u Beogradu.

Deficit grada je smanjio za četiri puta, ali ako je tačno 10 odsto od onoga što se govori, Mali ne može biti gradonačelnik, ponovio je.

Ako je krao, on mora krivično da odgovara, istakao je Vučić.

Nećete da kažete da je lopov, već da je bio u sukobu interesa, rekao je Vučić novinarima i ponovio da, ako je Mali bio u sukobu interesa, neće moći da bude gradonačelnik.

Vučić je izjavio da će sve biti prepušteno nadležnim organima, ali i upitao kako to da se Mali krivi za privatizaciju Beopetrola u vreme kad je Bojan Pajtić bio šef poslaničke grupe, a Zoran Živković premijer Srbije.

Upitan za komentar novih navoda portala Krik.rs Vučić je rekao: "Video sam nešto da je bilo, vrlo glupo".

Dok je Vučić davao izjave novinarima, u njegovom prisustvu su bili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Bratislav Gašić, minsitar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin, direktor JP EMS Nikola Petrović.

Međutim, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je govorio na otvaranju Trafoa, sa premijerom nije došao pred novinare.

Novinarka Andrijana Milaćević, foto FoNet

Nema komentara.