Pošalji prijatelju

Hronika

Beograd 12. 11. 2015

Postupak protiv Dikovića

Beograd - Protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i još tri lica u toku je predistražni postupak Tužilaštva za ratne zločine na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo, objavio je list Danas.

Reč je o optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u selu Rezale na Kosovu i skrivanju tela žrtava.

Kako saznaje Danas, Tužilaštvo sada, prikupljanjem potrebnih podataka i obaveštenja, proverava navode iz krivične prijave, koju je FHP podneo u oktobru.

U Tužilaštvu je listu Danas potvrđeno da je, posle identifikacije i ekshumacije žrtava u masovnoj grobnici Rudnica, u toku predistražni postupak protiv N. N. lica, pošto je utvrđeno da se radi o ubistvu albanskih civila. U predistražnom postupku radi se na identifikaciji mogućih počinilaca ovih ubistava.

Na osnovu prikupljenih dokaza, FHP je utvrdio da su u selu Rezala 5. aprila 1999. pripadnici Vojske Jugoslavije i MUP isterali meštane iz kuća i ubili najmanje 41 albanskog civila, od čega 39 u jednoj masovnoj egzekuciji. 

Ministarstvo odbrane najoštrije je osudilo tvrdnje FHP i smatra da se radi o nastavku očigledne orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane.

Zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu, general Diković je podneo tužbu protiv FHP i njene nekadašnje izvršne direktorke Nataše Kandić zbog povrede ugleda i časti.

Suđenje je u toku, a poslednje ročište je bilo zatvoreno za javnost, zbog čega su ga predstavnici FHP napustili. Sledeće ročište je najavljeno za 24. novembar.

Novinar Ivica Strnčević, foto FoNet (arhiva)

Nema komentara.