Pošalji prijatelju

Hronika

Beograd 24. 11. 2015

Odloženo Diković protiv FHP

Beograd - Za danas zakazani nastavak suđenja po tužbi načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića protiv fonda za humanitarno pravo (FHP) i bivšeg predsednika te nevladine organizazacije Nataše Kandić zbog klevete, otkazano je usled bolesti sudije Gordane Aranđelović.

Diković, koji FHP tuži zbog navoda da je umešan u ratne zločine na Kosovu kao komandant 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, nije se pojavio na današnjem ročištu.

Na današnje ročište, kao i na prethodno, nije dozvoljen ulazak novinarima, zbog čega su nezadovoljni advokati i tužioca i tužene strane.

Na prošlom ročištu obrazloženje sudije bilo je da nema dovoljno mesta u sudnici, a na današnjem je obezbeđenje, koje u zgradu nije pustilo snimatelje ni fotoreportere, novinarima reklo da je odluka sudije da im ne dozvoli ulazak u sudnicu.

Dikovićev advokat Đuro Čepić rekao je po izlasku iz sudnice, da je njegov i interes tužioca u ovom parničnom postupku prisustvo javnosti na suđenju.

To je jedino mesto gde mi prezentujemo naše dokaze, a ne bavimo se pretpostavkama, što čini suprotna strana. Imamo jak interes za prisustvo novinara i celokupne javnosti, kako bi se uverila u ono što uporno govorimo sve vreme trajanja ovog postupka, objasnio je Čepić novinarima,

On je dodao da više nema potrebe za ispitivanjem Dikovića, jer su ga na jednom od prethodnih ročišta zastupnici tužene strane ispitivali više od dva sata.

Mi smo tužioci u ovoj pravnoj stvari i protivna strana treba da dokaže ono što je tvrdila u svojim navodima. Teret dokazivanja se sad potpuno promenio, istakao je Čepić.

Kandić je ocenila da se time što se novinarima ne dozvoljava da uđu u sudnicu pokušava da se ne odgovori na pitanje koje sada dobija zvaničnu dimenziju, a to je da su u toku predistražne radnje zbog otkrivanja masovne grobnice kosovskih Albanaca u Rudnici kod Raške, po prijavi FHP.

Odgvoornost za te žrtve FHP, pored ostalog, pripisuje brigadi na čijem čelu je bio Diković, o čemu je ta nevladina organizacija objaviloa knjigu "Dosije Rudnica".

Prema mišljenju Kandić, otkrivanje te grobnice je glavni razlog da se u procesu po privatnoj tužbi Dikovića protiv FHP i nje izbegne priča o ratnim zločinima.

Diković i njegov pravni zastupnik, dodala je Kandić, smatraju da ova parnica mora da ostane izvan pitanja o ratnim zločinima i o tome šta se dogodilo u vreme rata na Kosovu, kada je u opštinama Glogovac i Srbica u svim selima i šumama neposredno prisutna 37. brigada, rekla je ona.

Kandić je napomenula da je o tome zabranjeno da se govori u procesu, kao i da postoji zabrana pristupa dokumentaciji o tome.

Pokušava se da se u parnici isposluje i dobije potvrda o nevinosti i nepostojanju dokaza o bilo kakvoj odgvornosti Dikovića, rekla je Kandić.

Ni ja, ni FHP, a ni brojne nevladine organizacije u Srbiji i na Kosovu nećemo dozvoliti da ovo pitanje žrtava, masovnih grobnica u Srbiji, skrivanja masovnih grobnica, ostane na nivou jedne parnice i na nivou apsolutnog omalovažavanja javnosti i rada nevladinih organizacija, poručila je ona.

Sledeće ročište zakazano je za 25. decembar.

Novinar Davor Lukač, foto FoNet

Nema komentara.