Pošalji prijatelju

Hronika

Beograd 25. 11. 2015

Nikom nismo uzeli ni dinar

Beograd - Nikada i nikome ni ja, niti bilo ko od mojih saradnika, nismo uzeli dinar, dolar ili evro u ovoj izbegličkoj krizi, izjavio je danas ambasador Palestine u Beogradu Mohamed Nabhan.

On je na vanrednoj konferenciji za štampu ocenio da medijski navodi o tome pokušavaju da naruše razvijene odnose Srbije i Palestine, omalovaže napore Srbije na međunarodnoj sceni, kao i to što je Palestina, uz Liban i Siriju, obezbedila razliku od tri glasa u Unesku za Srbiju.

Nabhan je rekao da je Ambasada Palestine, kao i Srbija, učinila sve da pomogne tim ljudima besplatno, a često su i davali novac od svojih plata da bi im se olakšao život i prolazak teritorijom Srbije.

Ako ima ikoga ko je dao bilo kakav novac, dinar, dolar, evro, neka se javi preko vas, rekao je Nabhan na vanrednoj konferenciji za medije u Ambasadi Palestine i upitao kakve dokaze imaju mediji koji su objavili priču da je uzimao novac za srpske vize izbeglicama sa Bliskog istoka.

Ako nemate dokaz, odgovaraćete, rekao je on i najavio tužbu protiv medija.

Nabhan je istakao da mu se niko od bezbednosnih službi, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, BIA nije obratio.

Ja sam doajen diplomatskog kora, rekao je on i napomenuo da je za sutra veče, zajedno sa drugim ambasadorima, dobio poziv za diplomatsku večeru kod predsednika Srbije.

Više puta sam išao na sva mesta gde su se izbeglice okupljale, da bih video da li ima Palestinaca, iako smo mi izbeglice od 1948. godine, rekao je Nabhan.

Palestina ostaje centralno pitanje krize na Bliskom istoku. Rušenja Iraka, Libije i Sirije - sve se to događa jer nije rešeno palestinsko pitanje, smatra Nabhan.

Naš protivnik, sused, je veoma moćan, ali mi smo hrabri jer se suprostavljamo svom jakom neprijatelju. Govorim, ne pretim, moj narod ima pravo na slobodan i bezbedan život, poručio je on.

Na Bliskom istoku dešavaju se krupne stvari, živimo u teško vreme, ali uprkos razaranjima, lomovima, ulažemo ogromne napore da bismo sačuvali bezbednost svog naroda i suseda, naglasio je Nabhan.

Želimo, dodao je on, da živimo u dobrosusedskim odnosima u budućnosti.

Odgovarajući na pitanje da li je Ambasada Palestine Ministarstvu spoljnih poslova od januara do juna ove godine uputila 43 note za izdavanje srpske vize za 122 osobe, a da je on lično urgirao za osam nota za 24 osobe, Nabhan je rekao da ne zna tačan broj dokumenata.

Dolazi dosta delegacija na državnom, privrednom nivou, studenata na školovanje. Ne mogu da vam kažem koliko je bilo nota, ali to je ustaljena praksa, rekao je Nabhan.

Nabhan je istakao i da pooštrene mere izdavanja srpske vize ne važi samo za Palestinu, već i za građane drugih država.

Mi i dalje dobijamo srpske vize, zaključio je on.

Novinarka Ivana Šanjević, foto FoNet

Nema komentara.