Pošalji prijatelju

Integracije

Beograd 09. 11. 2015

Poglavlja do kraja godine

Beograd - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Holandije Hendrikom G.K. Van Den Dolom, koji je izneo očekivanje i podršku njegove zemlje da prva pregovaračka poglavlja Evropske unije (EU) i Srbije budu otvorena do kraja godine.

Joksimović je rekla da Vlada Srbije ostaje posvećena evropskim integracijama i procesu reformi koje su važne za državu i društvo.

Ona je istakla da je vidljiv napredak Srbije na reformskom putu i da očekujemo da to konačno bude valorizovano otvaranjem prvih poglavlja.

Joksimović je uverena da će godišnji izveštaj o napretku Srbije ka EU na pravi način vrednovati ostvarene rezultate u ključnim oblastima.

Van Den Dol je izneo očekivanje da tokom šetomesečnog predsedavanja Holandije Unijom, koje počinje 1. januara 2016. godine, budu otvorena poglavlja 23 i 24 koja su u fokusu holandskog interesovanja, a tiču se pravosuđa, osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti.

Razgovarajući o odnosima u regionu, sagovornici su ocenili da su stabilnost regiona i saradnja osnov za ekonomski napredak, i da je vidljivo koliko su premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije uradili na tom polju.

Van Den Dol pohvalio je napredak koji je Vlada napravila na polju unapređenja prava svih manjinskih grupa.

Novinarka Ivana Šanjević, foto FoNet (arhiva)

Nema komentara.