Pošalji prijatelju

Integracije

Brisel 10. 11. 2015

Otvoriti poglavlja

Brisel - Izvestilac za Srbiju Evropskog parlameta Dejvid Mekalister izjavio je danas da bi prva pregovaračka poglavlja Beograda sa Evropskom unijom trebalo da budu otvorena do kraja godine.

Pozdravljam pozitivne signale koje je, što se toga tiče, uputio evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o priključenju Johanes Han, rekao je Mekalister na sednici Komiteta Evropskog parlamenta za spoljne poslove.

"Dan otvaranja prvog poglavlja će biti i trenutak kada za Srbiju počinje pravi posao. Srbija je na putu ka EU. Koliko će se brzo kretati narednih godina uglavnom zavisi od same Srbije", izjavio je Mekalister.

On je ocenio da je Srbija ostvarila konstantan napredak na putu ka EU i da je usvojila važne ekonomske reforme, usredsredila se na regionalnu saradnju i postigla ključne sporazume sa Kosovom.

Odao bih priznanje naporima srpske vlade i naroda prilikom dolaska izuzetno velikog broja izbeglica, rekao je Mekalister.

On je izjavio da Srbija treba da nastavi da radi na reformi pravosuđa i garantovanju prava na izražavanje.

Drago mi je što je Han potvrdio da neće biti zastoja u radu Evropske komisije na proširenju i da je evropska perspektiva i dalje podjednako važna, rekao je Mekalister.

Novinar Davor Pašalić, foto FoNet AP

Nema komentara.