Pošalji prijatelju

Integracije

Beograd 11. 11. 2015

Kako nastaviti dijalog?

Beograd - Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Srbija očekuje od Međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Prištinu da primeni Briselski sporazum i dodao da ne zna kako nastaviti dijalog sa Prištinom koja suspenduje postignute dogovore.

Đurić je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da je Priština lagala da je izašla pred Ustavni sud za ocenu akta formiranja Zajednici srpskih opština (ZSO) kako bi se ubrzalo sprovođenje sporazuma, a da u stvari nikada nije ni nameravala da ga sprovede.

Još nismo videli nikakav ozbiljniji pritisak međunarodne zajednice da se sprovede sporazum o ZSO, postignut 25. avgusta. Naprotiv, ono što smo videli je kontinuirana podrška Prištini u evrointegracijama, kao i podrška velikog broja zemalja EU da Kosovo postane član UNESKO, ukazao je on.

Đurić je upitao, kome Srbija u nastavku dijaloga može da veruje, ako ne postoji spremnost da se izvrši minimalan pritisak na Prištinu da sprovede makar jednu odredbu Briselskog sporazuma- da usvoji Uredbu o ZSO.

Ako im nije u skladu sa Ustavom, što su ga zaključivali, upitao je Đurić, uz ocenu da nije ispravno da Priština, nakon što je "bacila pod noge" Briselski sporazum i javno odustala od njega, nastavi da uživa kontinuiranu podršu međunarodne zajednice.

Svaki put kada predstavnike EU pitamo kada će Sporazum biti ispoštovan, oni bi slegli ramenima i rekli "as soon as possible" - što je pre moguće i šta god da ih pitate oni odgovaraju "as soon as possible", predočio je Đurić.

Niko ne može biti izuzet iz obaveze, tako ni EU ne može biti izuzeta kao garant Briselskog sporazuma, ocenio je Đurić i napomenuo da će se i posle ovog akta Prištine, Beograd žaliti Briselu.

Mi odmah nastavljamo rad na izradi Statuta ZSO, uz pomoć ozbiljnih međunarodnih i domaćih eksperata, poručio je Đurić.

Prema njegovoj oceni, nije slučajno to što je kosovski Ustavni sud doneo odluku dan posle, kako je rekao, fijaska Kosova u UNESKO.

Na pitanje kako će teći nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je odgovorio: "Iskreno rečeno ne znam".

Ne znam kako da postižemo dalje sporazume, ako se oni koji su dosad postignuti, suspenduju. To pitanje se mora postaviti drugoj strani, dodao je on.

Ne znam kako je moguće da ako jedna strana ništa iz sporazuma ne sprovodi, od druge strane očekuje da benevolentno gleda na to i sedi po strani i ćuti, naravno da nećemo da ćutimo, istakao je Đurić.

On je zaključio da sva odgovornost za loš tok dijaloga pada na one koji ne sprovode obaveze i one koji im u tome pomažu.

Novinarka Andrijana Milaćević, foto FoNet

Nema komentara.