Pošalji prijatelju

Integracije

Beograd 14. 11. 2015

Očuvati regionalnu stabilnost

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas za N1 da je posle terorističkih napada u Parizu važno da se sačuva regionalna stabilnost i da službe u regionu sarađuju i međusobno dele informacije, kako bi se sprečilo prenošenje terorističkih akata.

Dačić je rekao da napadi u Parizu, u kojima je poginulo 127 osoba, izaziva ogorčenje i zaprepaščenje, i predstavljaju poraz međunarodne borbe protiv terorizma, jer obaveštajne zajednice nisu uspele da ga spreče.

Ni Srbija, ni Hrvatska, ni druge zemlje u regionu ne mogu možda mnogo da pomognu u smislu svojih kapaciteta, ali mogu i moraju da dele obaveštajne informacije, naglasio je Dačić.

Naš region može da posluži kao baza za regrutovanje terorista. O tome smo imali sastanke više puta. Premijer (Aleksandar) Vučić je pisao (predsedniku SAD Baraku) Obami, nudio pomoć. Nekad se takvi akti ne mogu sprečiti i ovo je još jedno veliko upozorenje, poručio je Dačić.

Proteklih dana, podsetio je Dačić, bilo je terorističkih napada na Bliskom istoku, poput Bejruta i Bagdada.

Kada se oni dogode na evropskom ili američkom tlu, više brinu ovdašnju javnost jer je to onda signal da se radikalni islam prenosi i na ove teritorije, smatra Dačić.

Islamska država Iraka i Levanta je nastala 2005. godine i već deset godina se govori o tome. Postavlja se pitanje gde je granica između tolerisanja nekih organizacija u nastajanju i pogrešnih tumačenja da li su oslobodilački ili teroristički pokreti, ocenio je Dačić.

On je naglasio da sve svetske sile i druge važne države moraju da imaju zajednički pristup borbi protiv terorizma.

Dačić je rekao da vojna neutralnost Srbije i vojna saradnja sa Rusijom ne mogu da naruše bezbednost regiona i poručio da Beograd nikada neće povlačiti poteze koji bi mogli da izazovu regionalnu nestabilnost, ali da to podrazueva i da druge zemlje to ne čine.

Novinarka Ivana Šanjević, foto FoNet

Nema komentara.