Pošalji prijatelju

Integracije

Beograd 16. 11. 2015

Stojimo ujedinjeni

Beograd - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da Evropa neće biti vođena strahom niti će odustati od svojih osnovnih vrednosti, posle brutalnih napada na obične građane u Parizu.

Mi stojimo ujedinjeni kao Evropljani, rekao je Davenport na konferenciji u Beogradu povodom Međunarodnog dana tolerancije na kojoj je učestvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Davenport je ukazao i da su ljudi koji su odgovorni za terorističke napade u Parizu isti oni zbog kojih milioni izbeglica napuštaju svoje domove.

Govoreći o diskriminaciji, Davenport je ocenio da je to globalni fenomen prisutan u svim zemljama i da je Srbija proteklih godina napravila napredak u borbi protiv diskriminacije.

Kao najugroženije društvene grupe Davenport je pomenuo Rome, pripadnike LGBT zajednice, osobe sa invaliditetom i osobe sa HIV.

Ambasador Evropske unije je istakao da je u borbi protiv diskriminacije važno imati jake demokratske institucije i jasan pravni okvir.

Prema Davenportu, država ne bi trebalo da bude jedini zaštitnik tolerancije i ravnopravnosti već u tome važnu ulogu imaju i civilno društvo i mediji.

Davenport je ocenio da mediji objektivnim informisanjem mogu da doprinesu razvoju kritičkog mišljenja u društvu.

Delegacija Evropske unije će nastaviti da podržava napore Srbije u jačanju tolerancije i borbi protiv diskriminacije, istakao je Davenport i dodao da Delegacija ima odličnu saradnju sa civilnim društvom i nezavisnim telima u Srbiji.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković je ocenila da borba protiv diskriminacije ne sme biti salonska već suštinska i da generacije koje dolaze moraju biti svesne da je nasilje u porodici krivično delo.

Generacije koje dolaze moraju znati da osoba sa fizičkim ili mentalnim invaliditetom ima ista prava kao i svi drugi, istakla je ona.

Ona je navela da nove generacije moraju da znaju da ravnopravnost između polova ne znači pobedu žene niti slabost muškarca.

Generacije koje dolaze moraju da znaju da su naši najstariji sugrađani izvor znanja i iskustva, a ne teret ili smetnja, poručila je Janković i ocenila da jačanje tolerancije pokazuje zrelost jednog društva.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je Srbija ostvarila napredak u borbi protiv diskriminacije i da ima realan plan i obezbeđena sredstva da nastavi u tom pravcu.

On je pomenuo da je Srbija usvojila Strategiju za borbu protiv diskriminacije i da je za sprovođenje tog plana obezbeđeno 35 miliona evra.

Na konstataciju Milana Antonijevića iz Komiteta pravnika za ljudska prava da građani i političari treba da osude pojedine izjave predstavnika verskih zajednica, naročito onih iz Srpske pravoslavne crkve, Vučić je rekao da je Srbija sekularna država i da se ne meša u rad crkava.

Država je po našem Ustavu i zakonu odvojena od crkve. Crkve se ne upliću rad države, kao što se država ne upliće u rad crkava, smatra Vučić koji je dodao da poštuje rad Srpske pravoslavne crkve.

Govoreći o terorističkom napadu u Parizu, Vučić je rekao da su u tom otvorenom gradu sile zla pokazale svoje pravo lice i da budućnost sveta zavisi od spremnosti da se pobede te sile zla.

Svet mora da pronađe način da pruži novu šansu dijalogu i kulturi mira, istakao je Vučić i poručio da je Srbija tome iskreno posvećena.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević je ocenio da je neophodan dijalog u društvu radi jačanja tolerancije.

On je, međutim, ukazao da poruke koje dolaze iz pojedinih verskih zajednica, naročito Srpske pravoslavne crkve, moraju da naiđu na osudu građana i političara.

Šef Misije OEBS u Srbiji Piter Burkhard je rekao da su OEBS i Kancelarija poverenica za ravnopravnost ustanovili novinarsku nagradu za izveštavanje o problemu diskriminacije.

Novinar Milenko Obradović, foto FoNet

Nema komentara.