Pošalji prijatelju

Integracije

Beograd 22. 11. 2015

Zabrinutost Saveta Evrope

Beograd - Savet Evrope je danas izrazio zabrinutost zbog napada na članicu Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović.

Pažljivo pratimo događaje. Borba protiv korupcije mora ostati prioritet u Srbiji, kao i u svim članicama, izjavio je portparol Generalnog sekretarijata Saveta Evrope Danijel Holtgen.

Članica vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović rekla je danas da fizički napad na nju u subotu shvata kao opomenu, posle nedavnog objavljivanja izveštaja o preduzeću za iznajmljivanje i održavanje državnih nepokretnosti Dipos i pred objavljivanje izveštaja o trošenju javnog novca za reklamiranje u medijima. Nisam fizički mnogo povređena, ali ako su mislili da ću da stanem, onda neko nije dobro odradio moj profil, izjavila je Miroslava Milenković sajtu Peščanik.

Predsednik Demokratske sranke Bojan Pajtić je danas ocenio da je najvažniji zadatak svih nadležnih organa da u što kraćem roku rasvetle okolnosti napada na članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović i da počinioci, organizatori, nalogodavci i inspiratori napada budu najoštrije sankcionisani. Teško je odlučiti šta je najproblematičnije - činjenica da je Miroslava Milenović prijavila nadležnim organima da je zabrinuta za bezbednost i da odgovora nije bilo, da je izjavila da napad nije prijavila policiji jer "nema poverenja u one koji vode policiju" ili da smatra da je uzrok napada predstojeći izveštaj o korupciji u medijima, naveo je Pajtić. 

Prema njegovim rečima, narastajuće nasilje u društvu, zloupotreba policije i državnih organa, urušavanje institucija, potreba vlasti da uguši svaku kritiku, praksa pojedinaca da presuđuju umesto nadležnih institucija i izostanak reakcije države na slučajeve nasilja ohrabruju sve koji daju sebi za pravo da se ponašaju na takav način i veruju da za to neće biti sankcionisani.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je danas da bi ministar unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića trebalo da podnese ostavku posle napada na članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović. 

"Bez obzira na ishod eventualne istrage. Sama činjenica da je pretučen član Saveta za borbu protiv korupcije dovoljan je razlog za to. Jer ako u ovoj državi policija ne može da zaštiti člana tog Saveta, kakva je onda sigurnost običnih građana", rekao je Obradović za Radio slobodna Evropa.

To bi, kako je ocenio, bio moralni čin Stefanovića i dokaz da je Srbija odgovorna i pravna država u kojoj svi građani treba da se osećaju bezbedno.

"Ako se to ne desi, to će biti samo još jedan od dokaza da u Srbiji svako može biti pretučen bez ikakvih konsekvenci za počinioce,” rekao je Obradović.

„Ogorčeni smo zbog napada na Miroslavu Milenović. Ovo je opasan presedan koji pokazuje da ne rade institucije, da vlast u državi preuzimaju neke mračne snage koje se ne libe ni da brutalno pretuku ženu", izjavio je on.

Ovog puta moramo da nateramo organe vlasti da otkriju ko su izvršioci i nalogodavci. Ukoliko se to ne desi, biće to pokazatelj da se država Srbija definitivno raspala, ocenio je Obradović.

Miroslava Milenović fizički je napadnuta u subotu u Beogradu. Milenovićevu su u podne, u haustoru zgrade u kojoj stanuje, sačekali napadači i naneli joj povrede glave i lica, nakon čega su pobegli.

Posle izveštaja o DIPOS, diplomatsko-stambenom preduzeću čiji je osnivač država, koji je nedavno objavljen, Savet za borbu protiv korupcije pripremio je i novi izveštaj o medijima čije objavljivanje sledi, podseća RSE.

Vukašin Obradović zaključuje da možda na tom tragu treba tražiti motive onih koji su pretukli Miroslavu Milenović.

Pokret "Dosta je bilo - Saša Radulović" je danas ocenio da je napad na članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović napad na Savet za borbu protiv korupcije i preteća poruka svima koji se bave istragom korupcije. 

Centar korupcije je u vrhu vlasti, oličen u liku premijera Aleksandra Vučića, koji se sve brutalnije obračunava sa predstavnicima regulatornih tela, navodi se u saopštenju Pokreta.

Dodaje se da je Miroslava Milenović, kao forenzički računovođa, "zaslužna za otkrivanje zloupotreba državane imovine i mehanizama manipulacije medijima preko skrivenog vlasništva ljudi iz vrha vlasti i prljavih tokova novca".

Napad na Miroslavu Milenović je usledio uoči objavljivanja novog izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o medijima, saopštio je Pokret.

Dodaje se da je na tim izveštajima sa Miroslavom Milenović radio i Ivan Ninić, koji je pretučen pre gotovo tri meseca.

Iza oba napada stoje pojedinci povezani sa vrhom vlasti. To pokazuje činjenica da napadači na Ninića nisu identifikovani, kao i da je Miroslava Milenović ranije obavestila Službu za borbu protiv organizovanog kriminala i specijalnog tužioca da je neko prati, a da o rezultatima istrage nije obaveštena, navodi se u saopštenju.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za Beograd Dragan Kecman saopštio je danas da je policija samoinicijativno reagovala na informaciju da je, u ulazu zgrade u kojoj živi, napadnuta i pretučena članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović, koja slučaj nije prijavila. 

Kecman je u saopštenju naveo da je policija izašla na lice mesta, izvršila uviđaj i ostvarila kontakt sa Miroslavom Milenović, koja nije bila spremna na saradnju i da pojasni sve okolnosti događaja.

Izjavila je samo da je s leđa udarena drvenim predmetom po glavi od strane nepoznate osobe. Ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje zašto slučaj nije prijavila policiji i zatražila pomoć nadležne zdravstvene institucije koja bi konstatovala povrede, ukoliko ih ima, kao i težinu povreda, naveo je Kecman.

On je dodao da je Miroslavi Milenović stavljen broj telefona na koji može policiju da pozove u bilo koje doba dana ili noći.

O svemu ovome obavestili smo Prvo osnovno javno tužilaštvo, uz čiju koordinaciju i saradnju postupamo, a po njihovom nalogu prosledićemo im detaljan izveštaj, ističe se u saopštenju.

"Bez obzira što gospođa Milenović ne želi da sarađuje sa policijom, mi intenzivno radimo na ovom slučaju do identifikacije i pronalaska napadača. Ovim putem je pozivamo da slučaj prijavi nadležnim državnim organima", rekao je Kecman.

On je objasnio i da je policija u septembru postupala po prijavi Milenović da je prate nepoznate osobe.

"U konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom, koje je naložilo da se obavi još jedan razgovor sa njom kako bi pojasnila činjenice u vezi tog događaja, policija je gospođi Milenović uputila poziv na koji se ona nije odazvala", navodi Kecman.

Novinari D.R.P. i J.Dž.., foto ilustracija

Nema komentara.