Pošalji prijatelju

Integracije

Beograd 23. 11. 2015

Nastaviti briselski dijalog

Beograd - Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington ocenio je da je u ovom momentu ključno da Srbija i Kosovo bez obzira na sve probleme nastave briselski dijalog i da Velika Britanija želi da vidi da su Srbija i Kosovo udvostručili napore radi sklapanja novih sporazuma.

U intervjuu za Blic od ponedeljka, Lidington je rekao da proširenje Evropske unije nosi u sebi pretpostavku da na kraju i Srbija i Kosovo pronađu način da žive jedno pored drugog.

Upitan da li će na kraju tog puta Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Lidington je odgovorio da nije na Britaniji da se nameće i govori kako će se odnosi tačno urediti.

U otvaranju procesa pridruživanja EU zapisano je da treba da postoje dobri odnosi sa susedima. Zato Srbija treba da ih ima sa svima, uključujući Kosovo, smatra Lidington.

Na pitanje da li će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena ove godine, Lidington je rekao da ne može da predvidi tačan datum, ali da veruje da je poglavlje 35 "blizu završetka".

Lidington je rekao i da Britanija razume kulturne i istorijske veze Srbije sa Rusijom, ali je ocenio i da Srbija ima značajno veću robnu razmenu sa EU nego sa Rusijom i da veruje da je zato u interesu Srbije da nastavi evropske integracije.

On je ocenio i da su odnosi Velike Britanije sa Srbijom dobri i da nikoga u Srbiji ne iznenađuje to što Britanija podržava državnost Kosova.

Novinar Milenko Obradović, foto AP

Nema komentara.