Pošalji prijatelju

Integracije

Beograd 26. 11. 2015

Uskoro prva poglavlja

Beograd - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da će Srbija za dve, tri nedelje otvoriti prva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom i ocenio da to otvara novu fazu i daje zamajac u pridruživanju Srbije Uniji.

Davenport je u Privrednoj komori Srbije (PKS) istakao odlučnost Evropske komisije da podrži Srbiju u nastojanju da ispuni očekivanja EU, država članica, ali i građana.

On je na predstavljanju godišnjeg izveštaja EU o napretku Srbije u PKS predočio zajednički zadatak da se preporuke iz Izveštaja primenjuju.

On je ukazao da je jasno da je EU već odavno investiciono- trgovinski partner Srbije i da investicije 75-80 odsto dolaze iz zemalja članica.

Davenport je napomenuo da je u procesu pristupanja, PKS značajan partner i ukazao na njene mogućnosti privredne saradnje sa partnerima na Kosovu, što je, kako je naglasio, ključno u normalizaciji odnosa.

On je dodao da se često javlja nerazumevanje o prirodi reformi koje Srbija kao zemlja kandidat treba da sprovede i uticaja političkih reformi na ekonomske izglede Srbije.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević izjavila je da Izveštaj EK nije bio iznenađenje, posle godine i po skrininga, a da će on biti dobra osnova i priprema za sledeću, drugu fazu procesa- otvaranje poglavlja u narednih nekoliko nedelja.

Miščević je predočila da nema nijednog poglavlja, koje u sebi ne sadrži pitanja privrede i pozvala PKS na saradnju u primeni EU standarda.

Ona je navela da je u završnoj fazi izrada Ekonomskog programa razvoja Srbije, kao važnog dokumenta, koji će definisati strateške pravce razvoja srpske privrede.

Kao ključno za funkcionisanje privrede zemlje ona je podvukla reformu pravosuđa, ističući da Izveštaj sadrži preporuku da su u borbi sa korupcijom neophodni- presuđeni slučajevi.

Miščević je istakla da je reforma državne administracije jedna od najbolje ocenjenih stvari u Izveštaju.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da PKS učestvuje u 24 pregovaračke grupe u 29 od 35 poglavlja pregovora sa EU i da je to njena najvažnija misija.

Privrednici su ti koji će živeti propise, ako ne budemo spremni, ne samo privreda Srbije, već celo društvo će biti na gubitku, zaključio je Čadež.

Novinarka Andrijana Milaćević, foto FoNet

Nema komentara.