Pošalji prijatelju

Integracije

Beograd 30. 11. 2015

Poglavlje 35 nije zamena

Beograd - Poglavlje 35 nije zamena za dijalog sa Prištinom i njime će se pratiti primena postignutih sporazuma, izjavila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ističući da se njime neće uslovljavati otvaranje narednih poglavlja.

Zvanično smo otvorili pregovore 2014, završili smo skrining, a otvaranje poglavlja je naredni korak i važan pozitivni signal, rekla je Joksimović, gostujući u Dnevniku RTS.

Ona ističe da je to priznanje za sve što je vlada radila i za šta su joj građani dali mandat, jer su sve sprovedene reforme deo paketa u okviru poglavlja.

Malo duže smo čekali, ali nije kasno i nismo gubili vreme. Četrnaestog decembra otvaramo poglavlja 32. i 35, kaže Joksimović.

Prema njenim rečima, poglavlje 35, koje se tiče Kosova, specifično je za Srbiju i predstavlja presedan, jer je za ostale kandidate to poglavlje značilo "ostala pitanja".

Dugo su i oni tražili model kako će se pregovarati. Ove nedelje se usklađuje pregovaračka pozicija koju priprema Evropska komisija. Mislim da smo na pravi način predstavili svoju poziciju i ona je sasvim prihvatljiva, jer nije zamena za dijalog, već predviđa praćenje primene postignutih sporazuma, objasnila je Joksimović.

Kako se dijalog bude odvijao, dodala je, popunjavaće se sadržina tog poglavlja, a to nije forma uslovljavanja kojim bi se sprečilo otvaranje narednih poglavlja.

Novinar Ivica Strnčević, foto FoNet

Nema komentara.