Lifestyle
Ljubljana 17. 08. 2015
Slovenija na egzotičnoj hrani
Ljubljana - Slovenija u nekim svojim regijama planira da gaji egzotične poljoprivredne kulture zbog klimatskih promena.
Jedna od takvih regija je Vipavska dolina, čija je plodna zemlja okruženu masivom planina s tri strane, a sa zapada u nju prodiru elementi mediteranske klime.
Nekada je ta dolina zbog blage klime snabdevala pijace u Trstu, Beču i Ljubljani prvim trešnjama, breskvama i grožđem.
Za Vipavsku dolinu su karakteristične blage zime, vruća lseta i produžena vegetacija. Prosečna temperatura u julu iznosi 24 stepena Celzija, a zimi oko četiri, uz prosečne pedavine.
Klimatske promene s malo kiše i čestim sušama, pogodili su tu oblast pa poljoprivrednici iz tog kraja u saradnji s državnim vlastima traže rešenje i našli su u nekim do sada "egzotičnim" poljoprivrednim kulturama.
Opštiina Ajdovščina preporučuje svojim stanovnicima da sade slatki krumpir, aronij, muškatne tikvica, meksičke i afričke krastavcr, poznatih kao kivano, koji mogu biti atraktivni za evropsko tržište, piše danas ljubljansko Delo.
Vipavska dolina donedavno je poznata kao veliki proizvođač breskvi i kasija koje je otkupljivao i prerađivao Fruktal, ali pošto je poduzeće je prešlo u vlasništvo jednog industrijalca iz Srbije, proizvođači se plaše za otkup i cene, a mnogi su spremni da se preorijentišu na nove poljoprivredne kulture.
Sve egzotične kulture koje su zaseđene poslednjih godina uspešno rastu.
Korićtenje lokalno proizvedenog voća i povrća opština je preporučila domaćim ugostiteljima, vrtićima i školama, a a veruje se da će klimatske promene u Sloveniju dovesti i više turista, ne samo uz obalu kao do sada nego i u unutrašnjost.
Krajem avgosta u Ajdovščini priređuju testiranje i degustaciju plodova novih poljoprivrednih kultura, među njima se nalazi i povrće zvano okra koje su pre 3000 godina jesli stari Egipćani, piše Delo.
Nema komentara.