Pošalji prijatelju

Lifestyle

Beograd 14. 10. 2015

Važnost doniranja organa

Beograd - Hemofarm fondacija pokrenula je akciju kojom se kod građana podiže svest o korisnosti zaveštanja organa, a o važnosti tog čina danas je studentima Kriminalističko-policijske akademije govorio koordinator za transplataciju organa Vojnomedicinske akademije pukovnik dr Đoko Maksić.

Kako je istakao Maksić, jedan donor svojim organima, u trenutku kad nastupi moždana smrt, može da spasi do osam života, a pored toga, doprinos daje i transplatacija njegovog tkiva.

Maksić je ukazao da se, nakon smrti, ti organi svakako pokopavaju sa telom pokojnika, ili kremiraju, a ukoliko se zaveštaju, lekari mogu da produže nečiji život.

U Srbiji je do sada, naveo je on, potpisano 120.000 donorskih kartica, a želja je da ih bude bar tri miliona, čime bi mogli da se spase mnogi životi, jer u Srbiji ima tri do pet donora na milion stanovnika, dok je evropski prosek 25.

Direktor Hemofarm fondacije Suzana Đorđević ukazala je da interesovanje za temu zaveštanja organa postoji ali da, nažalost, zbog toga što je ta tema malo prisutna u javnosti, građani teško odlučuju da potpišu karticu i postanu donori.

Fondacija Hemofarm radi na tome da podigne svest javnosti i motiviše ljude da pokažu humanost i solidarnost, istakla je Đorđević.

Prema njenim rečima, kompanija Hemofarm vodi računa o zdravlju građana Srbije i zato namerava da u narednom periodu pokrene što više akcija kojim bi se ljudi motivisali da zaveštaju organe.

Na taj način želimo da razrešimo neke misterije vezane za tu temu i da srušimo predrasude, kako bismo dostigli svetski prosek od 25 donora na milion stanovnika, rekla je Đorđević.

Novinar Davor Lukač, foto ilustracija

Nema komentara.