Pošalji prijatelju

Lifestyle

Beograd 23. 10. 2015

Ne doživljava se kao brend

Beograd - Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je u Kažiprstu B92 da sebe ne doživljava kao brend i da bi o njegovom radu na mestu ministra trebalo da govore drugi.

Tasovac objasnio da su ga "mama i tata tako vaspitali" da ne ne bi trebalo da govori o svojim dostignućima, već da to ostavi drugim ljudima.

Ipak, rekao je da radi najbolje što može, a osvrnuo se i na ono što je nasledio i upitao: "Da li vi mislite da je bolje?"

"Ono što su mi ostavili prethodnici, to je odsustvo čak i bilo kakvih satova", rekao je Tasovac i najavio "da će potražiti stručnu pomoć", ako ikada sebe bude doživljavao kao brend.

Sat i dalje stoji na Muzeju savremene umetnosti (MSU), a Tasovac kaže da je založio svoj autoritet i kredibilitet postavljajući rok i da je, iako radovi nisu završeni, važno to što novac nije završio u privatnim džepovima.

"Želja je svih, i Ministarstva i Vlade da se to sve što pre završi. Zato me je i razočaralo to što je nezavisna kulturna scena bila na sastanku sa nama, gde smo se dogovarali o unapređenju pravila konkursa, a tada nisu spomenuli MSU i protest", rekao je Tasovac.

Govoreći o prisustvu policije ispred Muzeja, koja ga je "čuvala od umetnika", Tasovac je ocenio da je policija radila svoj posao na način na koji treba.

"Oni su obezbedili skup, a skup je prošao kako treba, mirno", naglasio je Tasovac,ističući da je za njega privilegija i čast to što postoji pritisak na aktuelnu Vladu da "završava poslove koje prethodne nisu".

Upitan o prijemu Kosova u UNESKO, Tasovac je odgovorio da borba i dalje traje i naglasio da je reč o zaštiti kompletnog kulturnog nasledja, ne samo manastira.

"Ne bih rekao da ništa nismo postigli. Kada se pogleda glasanje, zbir uzdržanih i onih koji su glasali protiv je veći od broja onih koji su glasali za", predočio je Tasovac.

"Ne odustajemo od argumenata, jer ta baština pripada svim građanima Srbije i predstavlja važan deo identiteta. Cifre govore to što govore", rekao je Tasovac, "ali glasanje je 18. novembra i do tada čemo uraditi sve što je moguće".

Tasovac je najavio da će Vlada Srbije uraditi sve u njenoj moći da zemljama članicama UNESKO predoči "vrlo opravdanu bojazan" za sudbinu spomenika na spiskovima svetske baštine te agencije UN, ali i za mnogobrojne spomenike koji nisu na njima.

Neizbežna tema bio je i Tviter, na šta je Tasovac poručio da se ne odriče nijednog tvita, ni iz prethodnog perioda, ni iz ovog sada.

Ipak, za razliku od mnogih, on smatra da "ono što se desi na Tviteru, ostaje na Tviteru".

Na pitanje da li zna ko je Radoica Milosavljević, biznismen koji je kupio više medija po Srbiji, Tasovac je odgovorio da zna, ali i da u Srbiji postoje organi koji treba da se bave proverama poslovanja i privatizacija.

"To je isto pitanje kao i kada me pitaju zašto ne zabranim rijalitije. Ako treba da ih branim, onda ovo ministarstvo treba da se zove ministarstvo istine", rekao je Tasovac.

Novinar Darko Popović, foto FoNet (arhiva)

Nema komentara.