Pošalji prijatelju

Lifestyle

Beograd 26. 10. 2015

Državno zemljište za Malog?

Beograd - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) danas u saopštenju tvrdi da je firma Siniše Malog i njegove porodice svojevremeno dobila besplatno 10 hektara državnog zemljišta.

To zemljište nedaleko od Vršca bilo je u vlasništvu države, dodaje KRIK, a koristio ga je državni proizvođač deteline "Alfa Protein".

"Alfa Protein" je privatizovan 2003. godine kada ga je na aukciji kupio direktor preduzeća Srđan Gajić, u vreme kada je Siniša Mali radio u Agenciji za privatizaciju, kao direktor Centra za tendere, i bio zadužen za prodaju velikih državnih preduzeća, tvrdi KRIK.

Posle privatizacije, ukazuje KRIK, Gajić je nezakonito poklonio 10 hektara državnog zemljišta, koje je koristio "Alfa Protein", privatnoj firmi "Compost Group".

Ova firma je tada, prema istraživanju KRIK, bila u većinskom vlasništvu oca Siniše Malog, Borislava, i njegovih poslovnih partnera, dok zemlju, po sudskim spisima, nikada nisu platili.

"Alfa Protein" je zatim otišao u stečaj, a radnici su protiv Gajića podneli krivičnu prijavu. Tužilaštvo u Vršcu ga je optužilo za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, jer je nezakonito prebacio državno zemljište na kompaniju porodice Mali, navodi KRIK.

Gajić je pravosnažno osuđen u februaru ove godine na dve godine uslovne kazne, napominje KRIK, dok umešanost porodice gradonačelnika Beograda nije ispitana.

U saopštenju KRIK precizira da su zemlju iskoristili da pokrenu proizvodnju komposta – organske materije koja se koristi za uzgajanje šampinjona.

Porodica je, u meduvremenu, vlasništvo nad zemljom sakrila iza ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva – "Alessio Investment Ltd", piše KRIK.

Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je danas gradonačelnika Beograda Sinišu Malog da podnese neopozivu ostavku na tu funkciju zbog afera u koje su umešani on i njegov pomoćnik Milutin Folić. Čelni ljudi Beograda moraju da snose političku odgovornost zbog umešanosti u korupcionaške afere, dok konačnu reč o njihovoj krivičnoj odgovornosti treba da daju nadležni državni organi, saopštila je DSS. 

Dodaje se da je premijer Aleksandar Vučić, kao predsednik Srpske napredne stranke (SNS), dužan da prestane da se stavlja u zaštitu korumpiranih funkcionera koje je postavio SNS i time dokaže da proklamovana borba protiv korupcije nije lažna.

Navodi se da je DSS nedavno otkrila da je Folić, koristeći položaj, obezbedio firmi Goldman kapital partners, u kojoj ima 50 odsto vlasništva, lokacijsku i građevinsku dozvolu za gradnju na Vračaru.

Mali je formirao komisiju čiji je zadatak da ispita čitav slučaj i obećao njene brze rezultate, ali su oni izostali i meseca dana nakon otkrića da je Folić povredio Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri obavljaju javnih funkcija.

U saopštenju se tvrdi da Mali nije uverio javnost da nije povezan sa kupovinom 24 stana u Bugarskoj, niti je demantovao navode da je direktor of šor firme koja posluje u Bugarskoj, a u javnost su isplivale nove sumnje da je njegova firma besplatno dobila 10 hektara državnog zemljišta.

Postavljamo pitanje SNS dokle će da stoji iza kompromitovanih čelnika beogradske vlasti, upitala je DSS.

Pokret "Dosta je bilo – Saša Radulović" danas je zatražio hitnu smenu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, uz ocenu da je korupcija u vrhu vlasti i da je premijer Aleksandar Vučić "lažni borac protiv korupcije". 

Krađa državne imovine, uništavanje preduzeća da bi se otelo poljoprivredno i građevinsko zemljište preko ofšor firmi, dok na desetine hiljada radnika ostaje bez posla, sadržano je u liku i delu Malog, a otkrili su novinari Krika, saopštio je pokret "Dosta je bilo".

Dodaje se da Vučić treba da pita Malog za koga je kupio 23 stana na bugarskom primorju i čijim novcem, koliko ima ofšor firmi preko kojih mešetari imovinom i da li pere prljave pare?

U saopštenju se tvrdi da otkrića Krika ukazuju da je Mali radio u Centru za tendere Agencije za privatizaciju, omogućio prodaju do tada uspešne kompanije Alfa Protein, za svega 18.000 evra, firmi koja je u vlasništvu njegove porodice, oteo 10 hektara zemlje i sakrio ih iza svoje ofšor firme, oprao prljav novac i razvio biznis na otetoj zemlji.

"U međuvremenu, tužilaštvo i poreska policija ni prstom da mrdnu. To sve ne može bez dila u vrhu vlasti", navodi se u saopštenju.

Pokret zahteva od tužilaštva da reaguje, a od poreske policije da utvrdi poreklo imovine porodice Mali, kao i da se javnosti saopšti koliko ofšor firmi imaju i šta je sve preko njih opljačkano u Srbiji.

 

 

Novinarka Ivana Šanjević, foto ilustracija

Nema komentara.