Pošalji prijatelju

Lifestyle

Helsinki 07. 11. 2015

Svakom Fincu po 800 evra

Helsinki - Jedan zvaničnik finskog ministarstva za socijalna pitanja, rekao je da bi svaki Finac mogao dobiti po 800 evra mesečno, bezuslovno i bez obzira da li je zaposlen ili nije, prenosi B92.

Kako se navodi reč je o pilot projektu koji pokreće vlada, a u eksperimentalnoj fazi ta pomoć će iznositi iznositi 550, a kasnije oko 800 evra mesečno.

Oli Kangas, koji rukovodi projektom, rekao je da će osnovni dohodak biti relativno visok jer zamenjuje druge socijalne naknade. Predlog pilot programa biće završen do novembra 2016. godine posle čega će krenuti njegovo testiranje u celoj zemlji.

Zasada, mnogim Fincima ova ideja zvuči nerelano.

Finska ekonomija bila je u recesiji skoro neprekidno od sredine 2012. godine, trenutno se ne prognozira rast. Na privredu je loše uticao i pad Nokie kao lidera na tržištu mobilnih telefona.

Ako bi se izdvajalo 800 evra mesečno za svakog Finca, to bi državu koštalo 52, 2 milijarde evra godišnje, a budžetom su predviđeni prihodi od 49,1 milijarde evra za 2016. godinu.

Projekat je posebno zanimljiv nezaposlenima. U Finskoj ih je trenutno oko 280.000 što predstavlja 10 odsto ukupne radne snage.

U Finskoj prihvatanje posla može značiti novi trošak za građane jer plaćeni privremeni posao smanjuje socijalne povlastice. To znači da, ukoliko prihvatite posao nižeg platežnog ranga, gubite novac.

Čak i bogata Švajcarska, koja bi trebalo da održi referendum o ovom pitanju naredne godine, teško da će usvojiti ideju upravo zbog visokih troškova.

Osim Švajcarske, holandski grad Utreht takođe je osmislio sličan pilot projekat koji bi trebalo to da pokaže da li društvo efikasno funkcioniše ako svi imaju ista primanja.

Novinar Z.Č., foto ilustracija

Nema komentara.