Pošalji prijatelju

Region

Njujork 20. 11. 2015

Nisam video konstruktivnost

Njujork - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivca Dačić na kraju sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj se razgovaralo o izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu Unmika, izrazio je protest zbog, kako je rekao, nekonstruktivnog izlaganja ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku.

Obraćajući se predsedavajućem, predstavniku Velike Britanije, Dačić je rekao da je uoči sednice prihvatio njegovu sugestiju da se vodi konstruktivna rasprava i to je poštovao, ali u govoru predstavnice privremenih institucija u Prištini to nije video.

Naprotiv, primetio sam izrazitu agresivnost prema Srbiji, pretnje, karakterisanje naših napora kao rasističkih i omalovažavanje ove institucije, uz konstataciju da će predstavnici privremnih institucija ove dolaziti na nivou ambasadora, rekao je Dačić.

Gospođa Čitaku, dodao je, nije nikakav ambsador i šef misije pri UN, jer Kosovo nije član UN i ne može da ima misiju.

Svaka država može da prizna Kosovo, ali se tačno zna kako ova organizacija neku državu ili teritoriju može da primi u svoje članstvo, istakao je Dačić i upozorio sve koji su već priznali Kosovo da će se pre ili kasnije sa tim suočiti i na svojoj teritoriji.

Zamolio bih te zemlje da ne vređaju Srbiju i da u prisustvu Srbije ne pozivaju one koji nisu priznali Kosovo da to urade. Svaka zemlja, pa i najmanja, ima svoje dostojanstvo i ja vas na to još jednom upozoravam, rekao je Dačić.

Radite šta hoćete, ali ovde niste doneli odluku o priznanju Kosova, već ste usvojili rezoluciju 1244, a kada je promenite, Srbija će razmisliti o svojim daljim potezima, kazao je Dačić.

On je demantovao tvrdnje Čitaku da je Srbija vodila rasističku kampanju i upitao šta je rasističko u tome što je prikazano koliko je na Kosovu uništeno crkava i što su na zidovima manastira iscrtani grafiti Islamske države.

Ceo svet sada poziva na borbu protiv islamofobije, a ja bih želeo da pozovem i na borbu protiv hršćanofobije, rekao je Dačić.

Na stav Čitaku da Kosovo neće pregovarati sa Srbijom o ulasku u međunarodne organizacije, Dačić je rekao da je za sve neophodna saglasnost Beograda i podsetio da Kosovo nije potpisalo SSP kao država, već kao teritorija.

Svi vi iz Evropske unije dobro znate da je to tačno i nemojte sada ovde da se pravite da to nije istina, kazao je Dačić.

Replicirajući Dačiću, Čitaku je rekla da Kosovo ne učestvuje u dijalogu sa Srbijom da bi doblo nezavisnost, jer je već slobodna, nezavsna i suvrene daržava i to više nikada neće moći da se promeni.

Što pre to shvatite, biće vam bolje. Pozivamo vas da prihvatite tu realnost i činjenicu i da prihvatite mišljenje Međunarodnig suda pravde, koje ste sami tražili, rekla je Čitaku.

Što se tiče glasanja u Unesku, dodala je, sada su nam nedostajala tri glasa, ali vas uverevam da ćemo naredni put uspeti.

Čitaju je istakla i da će Kosovo imati ambasadora u UN.

Znamo da nismo član Ujedinjenih nacija, ali to što nas vi ne tretitare tako, ne znači da mi ne možemo da delujemo kao da smo već primljeni, kazala je Čitaku i istakla da će žena biti šef misije Kosova u UN .

Novinar Ivica Strnčević, foto FoNet MSP

Nema komentara.