Pošalji prijatelju

Region

Beograd 24. 11. 2015

Vlast guši poverenika

Beograd - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio je danas da projekcije Budžeta za 2016. godinu, u delu koji se odnose na obezbeđenje sredstava za funkcionisanje institucije Poverenika, izražavaju očiglednu nameru da se rad institucije bitno oteža i na duži rok onemogući.

Poverenik u saopštenju navodi da u prilog tome nedvosmisleno i najbolje govori činjenica da je planirani fond za plate zaposlenih u službi Poverenika za oko 30 odsto manji od fonda koji je Poverenik imao na raspolaganju tokom 2015. godine.

Nije sasvim jasno ko stoji iza ovog, budući da su saradnici Poverenika u komunikaciji sa Minstarstvom finansija dobili informacije da je "limit odredilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu".

Ali, ne ulazeći u raspravu o pravu jednog ili drugog ministarstva, da bez ikakvih konsultacija sa Poverenikom ovako radikalno pogoršava uslove za rad jedne nezavisne institucije, jedna stvar je očigledna sredstva koja se planiraju nisu dovoljna ni za plate već postojećeg broja zaposlenih u službi Poverenika, što znači da "kreatori" budžeta planiraju otpuštanja u službi Poverenika.

Takva koncepcija "kreatora" budžeta je u potpunoj suprotnosti sa stvarnošću, ocenjuje se u saopštenju.

Poverenikm ističe da je dobro poznato da radi sa brojem zaposlenih koji je daleko manji od planiranog (59 odsto, a da je suočen s ogromnim, stalno rastućim brojem zahteva za zaštitu prava, te da je zbog toga nužan angažman još jednog broja saradnika, a nikako smanjenje već postojećeg broja.

Takva koncepcija "kreatora" budžeta u totalnoj je suprotnosti sa nizom strateških dokumenata Vlade i Skupštine

Poverenik smatra da je očigledno da iza ovakvog planiranja budžeta stoje neprincipijelni motivi.

Nezavisno od toga naglašava da bi "kreatori" budžeta osim o tome da ovakvim planiranjem najozbiljnije ugrožavaju funkcionisanje institucije Poverenika, morali da vode računa i o tome da svrha "fundamentalnih" dokumenata nikako nije, bar ne bi smela biti, (samo)obmanjivanje, ističe se u saopštenju.

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je danas Vladu Srbije da hitno odustane od namere da planirani fond za plate zaposlenih u službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti smanji za gotovo 30 odsto u odnosu na 2015. godinu. 

Takva odluka, kojom se drastično otežavaju uslovi za rad jedne od ključnih antikorupcijskih inistitucija, zabranjavajuća je i poražavajuća, navodi se u saopštenju.

Ona oslikava odnos izvršne vlasti, ne samo prema nezavisnim institucijama, već i prema problemu korupcije, za čije se suzbijanje Vlada deklarativno zalaže, navode u Koaliciji.

U kojoj meri je namera izvršne vlasti usmerena ka ruiniranju institucionalnih antikorupcijskih potencijala, govori činjenica da se takvim potezom dovodi u pitanje opstanak institucije koja već radi sa daleko manjim brojem ljudi nego što je to neophodno i planirano, upozorava se u saopštenju.

Ukoliko Vlada i premijer ostanu istrajni u nameri da suštinski blokiraju rad institucije Poverenika, građanima neće biti teško da prepoznaju za koju se stranu vrh izvršne vlasti opredelio i čijim interesima je odlučan da služi, saopštila je Koalicija za nadzor javnih finansija.

 

Novinarka Jadranka Stanimirović, foto FoNet

Nema komentara.