Pošalji prijatelju

Region

Zagreb 25. 11. 2015

Održan sastanak "Brdo-Brioni"

Zagreb - U Zagrebu je danas održan regionalni sastanak procesa Brdo -Brioni, na kojem su se okupili čelnici zemalja jugoistočne Evrope, a skupu koji su zajednički organizovali predsednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor prisustvovali su svi lideri zemalja iz regiona, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Počasni gosti bili su potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden, predsednik Evropskog veća Donald Tusk i austrijski predsednik Hajnc Fišer.

SAD su čvrsto posvećene cilju Dejtonskog sporazuma - integraciji regiona u institucionalne strukture Evrope, rekao je Bajden na konferenciji za medije.

On je istakao da granice EU treba da objedine države ovog dela Evrope i izneo podatak da su SAD obezbedile više od 130 miliona dolara državama u regionu za pristupanje NATO.

Vrata NATO ostaju širom otvorena, a Hrvatska i Slovenija su pokazale da je to moguće. Podržavamo članstvo svih zemalja iz regiona u NATO savezu, kao i korake koje Srbija i Kosovo čine prema konstruktivnom dijalogu, kazao je Bajden, ocenivši da je reč o istorijskom činu.

Američki potpredsednik je ocenio da je Bosna i Hercegovina suprotan primer zaostajanja u procesu evroatlantskih integracija, jer reforme traju isuviše dugo.

Narod je zaustavljen jer su vođe previše spore. Nadamo se da će napretka biti i u Makedoniji i da će ona rešiti spor oko imena sa Grčkom, rekao je Bajen.

Prema njegovim rečima, posebno je važna saradnja u pitanjima energetske sigurnosti, a ni jedna država ne sme koristiti energiju da bi manipulisala drugim državama.

Tusk je istakao da je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a predanost tom procesu je veoma važno za mir i stabilnost regiona.

U zajedničkoj izjavi koju su potpisali svi učesnici skupa u Zagrebu navodi se da su se čelnici šest zemalja jugoistočne Evrope i lideri Hrvatske, Slovenije i Austrije složili da se otvorenim bilateralnim i regionalnim pitanjima treba baviti konstruktivno, u skladu s međunarodnim pravom i njegovim načelima.

Obvezali su se da će raditi na poboljšanju ekonomske saradnje i povezasnosti kroz regionalne infrastrukturne projekte, pri čemu će posebnu pažnju posvetiti energetskoj sigurnosti.

Dogovoreno je da je neophodan redovan dijalog na operativnom nivou između SAD, EU i država jugoistočne Evrope u borbi protiv globalnih bezbednosnih rizika.

Zaključeno je i da sadašnja migrantska kriza predstavlja dosad nezabelježen izazov sa humanitarnig i bezbednosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile spoljne granice EU.

Pored predsednika Srbije, Hrvatske i Slovenije, sastanku u Zagrebu su prisustvovali predsednici Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov, Kosova Atifete Jahjaga, Albanije Bujar Nišan, kao i članovi Predsedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džozefom Bajdenom u Zagrebu, u okviru sastanka „Brdo-Brioni“ procesa i ponovio stav da SAD podržava Srbiju u njenim naporima da sprovede reforme, kao i u težnji da postane punopravni član Evropske unije.

U saopštenju se navodi da je u srdačnom i otvorenom razgovoru sa Bajdenom, Nikolić istakao važnost saradnje u prevazilaženju izazova današnjice, među kojima je terorizam najveći.

Bajden se zahvalio predsedniku Nikoliću na doprinosu Srbije u prevazilaženju bezbednosnih izazova i ponovio stav da SAD podržava Srbiju u njenim naporima da sprovede reforme, kao i u težnji da postane punopravni član Evropske unije.

Bajden je podvukao da SAD podržavaju politiku koju vodi Nikolić i pozitivan odnos Srbije prema migrantskoj krizi i njenom doprinosu miru i stabilnosti u regionu.

Novinari I.S i J.S. , foto FoNet

Nema komentara.