Pošalji prijatelju

Region

19. 09. 2012

Oporavak nacionalni prioritet

Beograd - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je ekonomski oporavak zemlje nacionalni prioritet i da se mora zaustaviti pad nacionalne ekonomije i obezbediti njen oporavak i jačanje.

Dačić je, na Menadžerskom forumu jugoistočne Evrope, rekao da će svi ostali ključni ciljevi - evrointegracije, rešavanje političkih pitanja, borba protiv kriminala i korpucije - zavisiti od sposobnosti da se obezbedi ekonomski opstanak zemlje.

Bilo bi dobro da o ovom postoji konsenzus među ekonomistima, vlasnicima firmi i finansijskog sektora, jer je ovo kriza u kojoj se nalaze svi u Srbiji i iz nje se može izaći samo ako svi učestvuju u rešavanju problema, konstatovao je on.

Dačić smatra da predmet konsenzusa mora da bude razvojna ekonomska politika, koja za krajnji cilj ima podizanje životnog standarda.

U Srbiji, precizirao je on, postoje dva problema - potpuno osiromašenje društva i teško stanje u kome se nalazi privreda i, istovremeno, socijalno raslojavanje koje "podriva stabilnost i države i društva".

"Ekonomska politika koju možemo u ovom trenutku realno voditi ne može pozivati samo na stezanje kaiša i štednju. Štedeti može onaj ko ima, onaj ko nema ne može da štedi, a građani Srbije nemaju više", ocenio je Dačić.

Prema njegovom mišljenju, problem je sada naći ekonomski model koji će uvažavati realnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

Ulogu država u periodu krize Dačić vidi u pomoći da se ona pobedi, a ta uloga sigurno nije takva kakvu bi ekonomisti želeli - da se država potpuno izbaci sa tržišta i služi samo da određuje makroekonomsku politiku.

"Da je tako, bankrotirale bi sve države u vreme ekonomske krize. To nema više nikakve veze sa ideologijom, to su radile i i leve i desne vlade u Evropi", napomenuo je on.

Dačić je poručio da treba da se alanizira i ponašanje privatnog sektora u Srbiji u proteklom periodu, jer kad propadne neka privatna firma, radnici dođu pred Vladu i ona onda mora da interveniše.

Govoreći o finansijskoj situaciji, Dačić je naglasio da je nivo zaduženosti Srbije u odnosu na ukupni bruto domaći proizvod (BDP) mnogo manji nego u nekim drugim državama.

"Naš problem nije u stepenu zaduženosti, nego u malom BDP, koji i dalje pada. Izlaz je u povećanju BDP, jedino tako možemo da smanjimo procenat zaduženosti", rekao je on.

Dačić je upozorio i na činjenicu da je količina novca izneta iz zemlje u prošloj godini veća od iznosa stranih investicija što, u uslovima ekonomske krize, ne bi podnela ni mnogo jača ekonomija od srpske.

Presedednik privredne komore Srbije Miloš Bugarin upozorio je na činjenicu da je, zbog svetske ekonomske krize, ali i nedovršene tranzicije, drastično usporen privredni rast u zemljama regiona.

On je naveo da će, prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, prosečan privredni rast u ovoj i sledećoj godini u zemljama regiona biti od 0,2 do 1,8 odsto, što će dovesti do mnogih problema, među kojima su i smanjenje državnih prihoda i povećanje deficita.

Novinar Davor Lukač, foto Zoran Mrđa

Nema komentara.