Pošalji prijatelju

Region

20. 09. 2012

Izazovi za Srbiju

Beograd - Netransparentno vlasništvo u medijima, finansiranje javnog servisa, izlazak države iz medija, sprovođenje Medijske strategije, nezavisnost medija, kao i rešavanje ubistava i pretnji novinarima - izazovi su koji se postavljaju pred Srbiju, ocenili su danas učesnici Druge medijske konferencije OEBS.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji (EU) Vensan Dežer ocenio je da je u proteklih 12 godina bilo napretka u medijskoj sferi u državama regiona.

On je, medjutim, napomenuo da i danas ostaju izazovi, kao što su uticaj na medije, više ekonomski, nego politički, netransparentno vlasništvo i medijska koncentracija, zavisnost regulatornih tela i nedovoljna zaštita novinara.

Sada se navršava godinu dana od kako je Vlada Srbije usvojila Medijsku strategiju, a malo toga je ostvareno, ukazao je Dežer i napomenuo da se tim dokumentom država obavezala da izađe iz vlasništva u medijima.

Taj proces još nije počeo, a neizvesno je kako će se odvijati, rekao je Dežer, koji očekuje usaglašavanje zakonodavnog okvira sa pravnim tekovinama EU.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva izlazak države iz vlasništva u medijima i potrebu ponovnog razmatranja postojanja regionalnih javnih servisa, ali i rešavanje pitanja RTV preplate.

Govoreći o zaštiti i slobodi novinara, Dežer je ukazao da još nisu rešena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a pretnjama su izloženi i novinari Brankica Stanković, Dejan Anastasijević i Teofil Pančić.

Dežer je rekao da je Delegacija EU spremna da pomogne u primeni Medijske strategije, podsećajući da je Unija izdvojila 3,2 miliona evra za programe pomoći medijima, kao i milion evra za Vladu za primenu Medijske strategije.

Na konferenciji OEBS pre godinu dana, podsetio je Dežer, evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao da je sloboda izražavanja temelj EU.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da je potrebno redefinisati Medijsku strategiju, pronaći održiv model finansiranja javnih servisa, zalagati se za transparentnost u vlasništvu medija, izlazak države iz medija i nezavisnost novinara, uz poštovanje kodeksa profesije.

Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Suzan Fric rekla je da, prema istraživanju Fridom hausa, samo 14 odsto zemalja u svetu uživa potpunu slobodu medija i napomenula da su slobodni mediji stub demokratije.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je da je tokom boravka u Beogradu imala prilike da sretne mnogo kolega i da su se svi bili saglasni da je ovu konferenciju možda trebalo nazvati "Kako nam se dogodio neuspeh".

Kao predstavnik OEBS ne mogu reći da je neuspeh, ali jeste stagnacija, rekla je Mijatović.

Ona smatra da se u svim zemljama regiona radilo i izradilo dosta dobih medijskih zakona, boljih nego u nekim zemljama EU i SAD, ali nije bilo politčke volje da se oni sprovedu.

Prema njenim rečima, izazovi koji su u medijskoj oblasti pred svim država u regionu su restriktivni zakoni, nedostatak znanja sudija, postojanje verbalnog delikta u krivičnom zakoniku, ali i žalbe i tužbe za povredu časti sa astronomskom odštetom.

"Bolesti" su i pitanja nezavisnosti regulatornih tela, kriza javnih servisa, napadi na istraživačke novinare, dodala je Mijatović.

Ona je ukazala i na probleme netransparentnih subvencija države i monopola različitih političkih i ekonomskih krugova.

Mijatović je napomenula da je tokom boravka u Beogradu imala prilike i da čuje priče "mi i oni", odnosno javni servis na jednoj ili privatni mediji na drugoj strani.

Ovo nije vreme da vodimo bitke, potreban nam je duh solidarnosti, da vratimo ugled profesiji, jer novinari u ovom trenutku ne uživaju status koji zaslužuju. To će biti moj prioritet, naglasila je Mijatović.

Novinarka Ivana Šanjević, foto FoNet

Nema komentara.