Pošalji prijatelju

Region

20. 09. 2012

Reforme u medijskoj sferi

Beograd - Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Dunja Mijatović zatražila je danas od Vlade Srbije za ubrza reforme, kako bi osigurala slobodu medija, a od novinara i vlasnika medija da se suprotstave političkom i ekonomskom pritisku i da budu na usluzi javnosti i društvu.

"Nezavisno novinarstvo i sloboda izveštavanja postoje u Srbiji, ali gledajući na slučajeve pretnji i nasilja nad novinarima, to i dalje ima svoju cenu", rekla je Mijatović, saopštio je OEBS.

Ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvija i Milana Pantića su i dalje nerešena, istakla je Mijatović i navela da ti slučajevi moraju biti intenzivirani i počinioci privedeni pravdi.

Mijatović je tokom posete Beogradu razgovarala sa premijerom Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, potpredsednikom Rasimom Ljajićem, ministrom kulture i informisanja Bratislavom Petkovićem, direktorom RTS Aleksandrom Tijanićem i predstavnicima medija i civilnog sektora.

U saopštenju se navodi da je Mijatović na svim sastancima podvuka potrebu da se reše izazovi medijskih sloboda.

"Bez zakonskog i regulatornog okvira, institucionalne zaštite privatnih i javnih medija, politički i ekonomski nezavisnih regulatornih tela i javnih servisa, neće biti moguće ispuniti izazove digitalizacije i harmonizacije sa međunarodnim standardima", ocenila je Mijatović.

Mijatović je sagovornicima iznela potrebu da se država u potpunosti povuče sa medijskog tržišta i neguje okruženje koje doprinosi slobodi medija i sigurnosti novinara.

Mijatović je pozvala novinare i vlasnike medija da se suprotstave političkom i ekonomskom pritisku i da budu na usluzi javnosti i društvu.

Ona je pozdravila spremnost vlasti u Srbiji da sarađuju sa njenom kancelarijom, kao i da unaprede medijsku regulativu u otvorenom i sveobuhvatnom maniru, da podrže javni medijski servis RTS, obezbede nezavisnost Republičke radiodifuzne agencije i neguju transparetnost medijskog vlasništva.

Novinarka Ivana Šanjević, foto Zoran Mrđa

Nema komentara.