Pošalji prijatelju

Region

21. 09. 2012

Napisi o niklu-napad na vladu

Beograd - Ministar rudarstva i prirodnih resursa Srbje Milan Bačević demantovao je danas medijske napise o najavama proizvodnje nikla i prljavoj tehnologiji, koja je opasna po život i zdravlje ljudi, i istakao da bi eventualna eksploatacija nikla u Srbiji bila u skladu s važećim ekološkiim i drugim zakonima.

Prema njegovim rečima, tek se sprovode geološka istraživanja koja bi trebalo da pokažu da li je uopšte isplativa eksploatacija nikla na nekim lokacijama.

Nasrtaj posredstvom medija, pojedinaca i lobija, o mogućoj opasnosti po život i zdravlje ljudi zbog eksploatacije rude nikla, ustvari je napad na Vladu Srbije, ocenio je on.

Bačević je istakao da bi i ukoliko bi došlo do eksploatacije nikla u Srbiji to bile čiste tehnologije, u skladu sa svim važećim ekološkim i drugim zakonima.

Fotografija koja je zlonamerno objavljena u medijima, o fabrici u ruskom gradu Norilsku govori o prljavoj tehnologiji, a eventualna proizvodnja kod nas ne bi nikog ugrožavala, precizirao je on.

Bačević je ponovio da sadašnje Ministarstvo nije izdalo nijednu dozvolu za istraživanje, već su to učinile prethodne vlade, ali to ne znači da neće dati svim kompanijama mogućnost istraživanja ukoliko bude prostora za to.

On je rekao i da želi da se sastane sa predsednicima opština koje su izrazile bojazan zbog mogućnosti eksploatacije rude nikla i da im stručno objasni da nema razloga za strah.

Pored toga, razmišljamo i o ideji organizovanja okruglog stola, na kojem bi učestvovali svi zainteresiovani i na kojem bi sve dileme bile razrešene, najavio je Bačević.

Novinar R.F., foto sns-vozdovac.org.rs

Nema komentara.