Pošalji prijatelju

Sport

Peking 11. 10. 2015

Đoković pobedio u Pekingu

Peking - Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na Otvorenom prvenstvu Kine, a do šestog trijumfa na turniru u Pekingu stigao je posle pobede protiv Španca Rafaela Nadala u dva seta, sa 6:2, 6:2.

Bio je to njihov 45. međusobni meč, čime su dodatno podigli lestvicu najvećeg rivalstva u istoriji tenisa, a Đoković je zabeležio 22. pobedu. Šansu da izjednači rezultat imaće na mestersu koji je danas počeo u Šangaju, ukoliko obojica stignu do finala, jer nisu u istoj polovini žreba.

Đokoviću je ovo bilo 82. finale u karijeri i 56. trofej, a usput je oborio još jedan rekord, jer je prvi teniser ikada koji je u jednoj sezoni odigrao 12 uzastopnih mečeva za titulu. Ove godine do finala nije stigao samo na najlakšem turniru iz serije 250, koji je u januaru igran u Kataru. Tada ga je u četvrtfinalu savladao Hrvat Ivo Karlović.

Do 29. pobede zaredom u Pekingu srpski teniser je stigao za sat i po, a od 22 pobede protiv Nadala ova mu je bila najlakša, jer Španac u međusobnim duelima nikada do sada nije izgubio sa samo četiri osvojena gema.

Način na koji je Đoković stigao do trofeja bio je impresivan, jer je u pet mečeva izgubio samo 18 gemova, a samo je David Ferer u polufinalu uspeo da u jednom setu osvoji tri gema. Na taj način je rivalima poslao zastrašujuću poruku uoči poslednje dva mastersa i masters finala.

U kojoj meri je Đoković trenutno neprikosnoveni vladar svetskog tenisa, najbolji može da se zaključi po današnjem finalu, u kome je velikana kakav je Nadal savladao praktično rutinski, kao da je reč o protivniku iz prvog kola.

Šta će se dešavati u borbi za titulu moglo je da se zaključi već na startu, jer je Đoković bez većih problema napravio brejk već u prvom gemu. Jedinu priliku da bar malo zapreti Nadal je imao u šestom gemu, kada nije iskoristio dve vezane brejk šanse, posle čega do kraja meča nije imao više ni jednu priliku da Novaku oduzme servis.

Nemoć španskog tenisera da bar pruži jači otpor prvom igraču sveta vidi se i u tome što je izgubio četiri od svojih osam servis gemova. Tako je prošao tek malo bolje od prethodnih Novakovih protivnika u Pekingu, koji su izgubii više od 60 odsto gemova u kojima su imali prednost početnog udarca.


Ovom pobedom, Đoković je odbranio 500 poena, pa će se na ATP listi ponovo vratiti preko granice od 16.000 poena. Na turniru u Šangaju imaće piliku da dodatno popravi taj rekord, jer nikada niko nije imao 16.000 poena, pošto je lane u polufinalu izgubio od Rodžera Federera i brani samo 360 poena.

Novinar Ivica Strnčević, foto FoNet AP

Nema komentara.