Pošalji prijatelju

Sport

Beograd 17. 10. 2015

Đoković z finalu Šangaja

Šangaj - Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale turnira masters serije u Šangaju, pošto je danas u polufinalu savladao drugog igrača sa ATP liste Britanca Endija Mareja u dva seta, sa 6:1, 6:3.

Za devetu titulu u ovoj sezoni, a 57. u karijeri, Đoković će sutra igrati protiv Francuza Žoa Vilfreda Conge, koji je danas u polufinalu pobedio Španca Rafaela Nadala sa 6:4, 0:6, 7:5. Biće to njihov 20. međusobni duel, a od dosadašnjih 19, Đoković je dobio 13.

Đoković je danas protiv Mareja potvrdio Nadalovu ocenu da je u svetskom tenisu trenutno liga za sebe. Prosto je deklasirao jednog od najećih rivala i do 20. pobede u 29. međusobnom susretu stigao je za samo 67 minuta igre.

Prvi set srpski teniser je dobio na gotovo zastrašujući način. Već u prvom gemu imao je dve vezane brejk šanse, koje nije iskoristio i Marej je sa pet uzastopnih poena uspeo da povede sa 1:0, da bi usledilo 20 minuta Novakove "teniske akademije".

Već u trećem gemu Đoković je uspeo da oduzme servis protivniku, koji je imao velikih problema da osvoji bar neki poen na svoj drugi servis. Posle tog brejka, Britanac je počeo da se nervira, što ga je vodilo iz greške u grešku, i prvi set je bio završen za svega 25 minuta.

Kada je na startu drugog seta Đoković izgubio svoj servis gem izgledalo je da će Marej uspeti da se oporavi od šokantnog prvog seta, ali se pokazalo da je to bio samo kratki perod Novakovog opuštanja. Prvi igrač sveta je veoma brzo ponovo uspostavio kontrolu i sa četiri uzastopno dobijena gema razrešio je sve dileme oko pobednika.

U kojoj meri je Đoković svoju igru doveo do savršenstva, najbolje se vidi iz podatka da je protiv drugog igrača sveta u dva seta napravio samo sedam neiznuđenih grešaka, jednu u prvom i šest u drugom setu, a imao je 17 direktno osvojenih poena.

S druge strane, Marej je meč završio sa čak 30 neiznuđenih grešaka i samo devet vinera, pa je jasno da nije mogao da izbegne ubedljiv poraz, pogotovo kada se tome doda da je posle svog drugog servisa osvojio tek nešto više od četvrtinu poena.

Plasmanom u finale, Đoković je zaradio 240 poena, a tome može dodati još 400 ukoliko sutra trijumfuje u finalu.

Novinar Ivica Strnčević, foto FoNet AP

Nema komentara.