Pošalji prijatelju

Sport

London 22. 11. 2015

Đoković pobedio i u Londonu

London - Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na završnom masters turniru u Londonu, pošto je večeras u finalu pobedio Švajcarca Rodžera Federera u dva seta sa, 6:3, 6:4, i ušao u anale kao prvi igrač ikada koji je takmičenje osmorice najboljih na svetu osvajao četiri godine za redom.

Novaku je to ukupno peta titula na završnim masters turnirima, 59. u karijeri, a 11. u sezoni u kojoj je na 15 uzastopnih turnira igrao u finalu, što je takođe rekord u open eri. Godinu je završio sa 82 pobede, što mu je lični rekord, i samo šest poraza.

Protiv najtrofejnijeg, a po mnogima i najboljeg igrača u istoriji tenisa, Đoković je danas odigrao 44. meč i izjednačio je rezultat na 22:22, baš kao što je to juče u polufunalu uradio protiv Nadala, koga je pobedio jedan put više, a ima i jedan poraz više.

I Novak i Rodžer na početku finalnog duela bili su neuobičajeno nervozni, pa su u prva tri gema viđene tri bejk šanse. Đoković je svoju propustio u prvom, a Federer u drugom gemu, da bi srpski teniser u trećem iskoristio priliku i oduzeo protivniku servis.

U sedmom gemu je Švajcarac imao šansu da se vrati, ali nije iskoristio ni svoju drugu, a kasnje se ispostavilo i poslednju priliku da napravi brejk i Đoković je dobio prvi set, u kome nije viđen kvalitetan tenis, jer su obojica imali više grešaka nego vinera. Kod Novaka je taj odnos bio 8-6, a kod Rodžera 16-10 i to je odlučilo set.

U prvom delu drugog seta i Đoković i Federer su bili dosta sigurni u svojim servis gemovima, a nervi su prvo izdali švajcarskog tenisera. U osmom gemu je Đoković imao tri vezane brejk lopte za vođstvo od 5:3 ali ih, zahvaljujući izvanrednim servisima Federera, nije iskoristio.

Nije se, ipak, dugo čekalo na novi pad koncentracije kod Federera, jer je u desetom gemu Đoković izborio dve vezane meč lopte. Prvu je jeftino ispustio, ali Federer očigledno više nije mogao da izdrži mentalni pritisak i završio je finani duel svojom jedinom dvostrukom servis greškom.

Pošto ove godine na završnom turniru nije dobio svih pet mečeva, Đoković je izgubio 200 poena, ali to neće značajnje smanjiti njegovu prednost na ATP listi, jeć će u 2016. ući sa 8.100 poena više od drugoplasiranog Endija Mareja.

Bez obzira na to što će naredne godine braniti 15 finala i 11 titula na najvećim turnirama, tolika prednost mu omogućava da bez većeg grča u 2016. pokuša da odbrani titulu najboljeg igrača sveta.

Novinar Ivica Strnčević, foto FoNet AP

Nema komentara.