Pošalji prijatelju

Srbija

Brisel 10. 11. 2015

Napravljeni veliki koraci

Brisel - Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o pridruženju Johanes Han izjavio je danas da je Srbija napravila velike korake u evropskim integracijama i izrazio nadu da će do kraja godine biti otvorena pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom.

Han je u Komitetu Evropskog parlamenta za spoljne poslove rekao da se Srbija relativno dobro suočila sa izazovom dolaska velikog broja izbeglica.

Srbija je postigla ključne sporazume sa Kosovom, veoma je konstruktivna u razvoju odnosa sa susedima, počela je ambiciozne ekonomske reforme, izjavio je Han.

On je rekao da EU očekuje da Beograd ostvari napredak u reformama u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, na području slobode izražavanja, u borbi protiv diskriminacije, u reformi državne uprave i ekonomiji.

Važno je da se zadrži isti nivo posvećenosti nastavku dijaloga sa Kosovom, ocenio je Han.

On je izjavio da je Vlada Kosova donela neke teške odluke vezane za formiranje specijalaog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, kao i da je avgustu postigla važan sporazum sa Beogradom.

Prema Hanovim rečima, zbog šestomesečne blokade posle parlamentanih izbora su na Kosovu odložene ključne reforme.

Sa Kosovom je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To je ključni korak u odnosima EU i Kosova, izjavio je Han.

Izveštač za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister je ocenio da je došlo vreme za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Beogradom, uz konstataciju da će time "samo početi pravi posao".

Tokom rasprave u Komitetu za spoljne poslove je rečeno da je zemljama zapadnog Balkana potrebna pomoć zbog talasa izbeglica sa kojim su suočene, jer je u tim državama ekonomska situacija vrlo teška.

Konstantovano je da bi Brisel trebalo da više pažnje posveti sve većem skepticizmu u zemljama Zapadnog Balkana u vezi procesa pridruženja EU.

Novinar Davor Pašalić, foto FoNet AP

Nema komentara.