Pošalji prijatelju

Srbija

Beograd 16. 11. 2015

Konsensus za poglavlja

Beograd - Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Davenport izjavio je danas da u Uniji postoji konsenzus da se otvore prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

Davenport je, na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije, na kojoj je predstavio godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji, izjavio da je došlo do napretka u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i da se zbog toga može očekivati otvaranje poglavlja 35.

Načinjen je i napredak u akcionim planovima koji se tiču poglavlja 23 (vladavina prava) i 24 (unutrašnji poslovi), ali i u oblastima ekonomskih i strukturnih reformi, konstatovao je on.

Kako je naglasio, Evropska komisija smatra rezultate ekonomskih reformi važnim podsticajem za održavanje njihovog tempa sprovodjenja.

Davenport je dodao da EU pozdravlja ulogu Srbije u unapredjenju regionalne saradnje i napore koje ulaže u bilatrelane i dobrosusedske odnose, naročito kada je u pitanju pomirenje.

On je naveo i da je u izveštaju Evropske komisije pozdravljena i činjenica da je Parada ponosa u Beogradu održana bez incidenata drugu godinu za redom.

Novinar Davor Lukač, foto FoNet

Nema komentara.