Pošalji prijatelju

Srbija

25. 09. 2012

Usvojen rebalans bužeta

Beograd - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans republičkog budžeta za 2012. godinu, kojim je predviđen ukupni deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Za rebalans je od 187 prisutnih poslanika u sali glasalo 135 poslanika, protiv je bilo 36, a 16 poslanika nije glasalo.

Rebalansom je predviđeno da prihodi budžeta budu 829,6 milijardi dinara, a rashodi 1.033 milijarde dinara.

Predviđeno je i da za deset milijardi dinara bude uvećan budžet za poljoprivredu, a povećana su i izdvajanja za kamate za 11 milijardi dinara.

Takođe, povećavaju se i davanja za socijalnu zaštitu za oko 10 milijardi dinara, a biće izdvojena i sredstva za isplatu 13. penzije za penzionere koji imaju primanja manja od 15.000 dinara.

Rebalansom je za privredu dodato 10,7 milijardi dinara, od čega šest milijardi za Fijat.

Zakonom se predviđa promena u načinu isplate transfera Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, pa će osnovica za isplatu biti samo poreski prihodi i ona će iznositi 820,5 milijardi u sledećoj godini.

U poslednjem kvartalu političke stranke dobiće manje novca nego u prvih devet meseci i osnovica će biti 0,15 odsto od rashoda koji se finansiraju iz poreskih prihoda.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Božidar Đelić izjavio je danas da će DS glasati protiv rebalansa budžeta za ovu godinu, zato što on neće omogućiti poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje, niti zaključenje sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom. 

Rebalans budžeta prebacuje teret krize na građane, a ne na državu, rekao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije.

Đelić je istakao da DS neće glasati ni za povećanje poreza zbog toga što je trebalo pronaći način za uštede države, a ne veće namete građana.

Sa druge strane, prema rečima Đelića, DS će podržati izmene zakona o poreskom postupku i administraciji, jer oni donose povoljnosti za građane i stavljaju ih u jednaku poziciju sa državom, u slučaju kašnjenja.

Đelić je dodao da je DS glasala za amandmane koji garantuju ustavno pravo Vojvodini na 7 odsto budžeta i one amandmane koji obezbeđuju lakši povraćaj poreza na dodatu vrednost na bebi opremu.

Novinarka Tatjana Inđić, foto FoNet

Nema komentara.