Pošalji prijatelju

Srbija

25. 09. 2012

Izabrani viceguverneri NBS

Beograd - Skupština Srbije izabrala je danas Anu Gligorijević, Dianu Dragutinović i Veselina Pješčića za viceguvernere Narodne banke Srbije (NBS).

Za izbor Gligorijević, Dragutinović i Pješćčića glasala su 134 poslanika, a protiv je bilo troje poslanika.

Viceguverneri su izabrani po izmenjenom Zakonu o NBS koji predviđa da ih bira parlament, dok ih je ranije birao Guverner NBS.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je ranije, tokom rasprave o predloženim kandidatima istakla da je Gligorijević, Dragutinović i Pješčića za viceguvernere NBS predložila ne samo zbog njihovog obrazovanja i zbog toga što su iz kuće kojoj su privrženi, već i zbog što znaju da okupe najbolji tim i da od svojih saradnika izvuku najbolje.

Poslanici su danas izabrali i predsednika, potpredsednika i članove Saveta Državne revizorske institucije (DRI).

Za njihov izbor glasalo je 149 poslanika, a protiv je bilo protiv troje poslanika.

Za predsednika Saveta DRI ponovo je izabran Radoslav Sretenović.

Parlament je Sretenovića izabrao na predlog skupštinskog Odbora za finansije, a njegov reizbor predložile su Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije.

Za potpredsednika DRI izabrana je Bojana Mitrović, a za članove Natalija Ćatović, Gordana Tišma i Miroslav Mitrović.

Predsednik, potpredsednik i članovi Saveta DRI posle izbora, položili su pred parlamentom zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se na odanost Srbiji i obećavam da ću poštovati Ustav Srbije i zakone. Zaklinjem se čašću da ću dužnost obavljati pošteno i nezavisno i da neću zloupotrebljavati svoje nadležnosti".

Novinarka Tatjana Inđić, foto FoNet

Nema komentara.