Pošalji prijatelju

Srbija

28. 09. 2012

Niko nije dobio otkaz

Beograd - Nijedan ministar u novoj Vladi Srbije nije iskoristio pravo da za 45 dana otpusti saradnike za koje smatraju da ne rade dobro, pišu danas Večernje novosti.

Rok da ministri ”provetre” redove u resorima, odnosno otpuste saradnike za koje procene da ne rade dobro, istekao je sredinom septembra, a praktično niko od članova Vlade nije iskoristio ovu mogućnost.

Naime, po novom Zakonu o ministarstvima, članovima kabineta Ivice Dačića omogućeno je da u roku od 45 dana zatraže da Vlada razreši državnog službenika na položaju, ukoliko nije ostvario očekivane rezultate.

U prethodna dva meseca, razrešeno je oko dvadeset pomoćnika ministara i šefova raznih direkcija po resorima, ali uglavnom na njihov lični zahtev ili zbog prelaska na drugu funkciju.

Tako su, na primer, iz Ministarstva pravde otišli pomoćnici ministra Dejan Pašić, Vojkan Simić, Slobodan Bošković i Jagoda Jeličić, rečeno je listu u ovom resoru, ali niko od njih nije dobio ”crveni karton” od ministra Nikole Selakovića, već su sami podneli ostavke.

U Ministarstvu odbrane bilo je određenih promena, ali takođe na lični zahtev zaposlenih. Aleksandar Vučić nije zatražio razrešenje nijednog saradnika, a čak je na poslu ostavio i šefa kabineta.

I ministarka zadravlja Slavica Đukić-Dejanović kaže, za Novosti da nije tražila razrešenje nijednog svog saradnika:

Privodimo kraju novu sistematizaciju radnih mesta koje treba da odobri Vlada i onda ćemo raspisati konkurse za izbor šest pomoćnika ministra. Tražila sam da šefovi svih sektora predlože po nekoliko manje zaposlenih nego što ih je bilo, kako bismo doprineli sveukupnoj racionalizaciji državne uprave.

Generalni sekretar Vlade Veljko Odalović kaže, za Večernje novosti, da se priprema odluka o optimalnom broju zaposlenih u ministarstvima i da će svi resori u svojim sistematizacijama morati ovog da se pridržavaju. Moguće je da ovaj akt prođe već na sledećoj sednici Vlade.

Ni u Ministarstvu rada koje vodi Jovan Krkobabić nisu pljuštale otkazi. Ali, troje službenika podnelo je ostavke - direktor Inspektorata za rad Predrag Peruničić, njegov pomoćnik Stanka Županjac i pomoćnik iz sektora za brigu o porodici Suzana Paunović:

Pripremili smo predlog o broju zaposlenih kojih ima 485, od čega 275 radi u inspektoratu rada na teritoriji cele Srbije. Trenutno čekamo da naš predlog najpre odobri Ministarstvo finansija, a zatim usvoji i Vlada, rekao je Krkobabić.

U Ministarstvu spoljnih poslova, Zdravko Ponoš je razrešen dužnosti pomoćnika ministra, zbog prelaska na novu dužnost - šefa kabineta Vuka Jeremića u Generalnoj skupštini UN.

Iz kabineta Ministra kulture Bratislava Petkovića otišla je Dušica Živković, pomoćnik za kulturno nasleđe, na lični zahtev, a ministar infrastrukture ”poslao” je u penziju pomoćnika Dragana Jovanovića.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da razmatra oštru racionalizaciju, moguće smanjenje broja pomoćnika ministra, kroz novu sistematizaciju, manjenje odbora pri Ministarstvu, kao i naknada za članove ovih tela.

Novinarka Spomenka Vlatković, foto FoNet

Nema komentara.