Pošalji prijatelju

Svet

Moskva/Doha 17. 11. 2015

Rusija će naći krivce

Moskva/Doha - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija pronaći sve koji su odgovorni za obaranje ruskog putničkog aviona iznad Sinajskog poluostrva, javila je agencija AP.

Ovako nešto ne zastareva i moramo da saznamo imena svih odgovornih, rekao je Putin pošto ga je šef službe bezbednosti FSB Aleksandar Bortnikov obavestio da je bomba bila postavljena u aviona kompanije Metrodžet u kome je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

Tražićemo ih svuda, gde god da se kriju i naći ćemo ih na bilo kom mestu na svetu i kaznićemo ih, rekao je ruski predsednik.

Dopisnik britanske stanice BBC iz Moskve javlja da je Putin najavio da će vazdušne operacije ruskih snaga u Siriji biti pojačane.

AP podseća da je organizacija Islamska država preuzela odgovornost za obaranje ruskog aviona kao odmazdu za ruske vazdušne udare u Siriji, kao i da je izdala pretnje samom Putinu.

Američki vojni zvaničnici su izjavili agenciji AP da su ruske snage bombardovale sirijski grad Raka koji je organizacija Islamska država proglasila za svoju prestonicu. 

Neimenovani američki zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, su rekli da su ruske snage izvele udare iz vazduha i sa krstarećim raketama, ali nisu saopštili detalje o ciljevima unutar grada ili o obimu udara.

Komanda ruskih snaga je obavestila američku komandu u avio bazi Al Udeid u Kataru da će izvesti napade po dogovorenom protokolu, izjavio je jedan od Amerikanaca.

Moskva od Ujedinjenih nacija traži hitno usaglašavanje nacrta o antiterorističkoj koaliciji 

Moskva je od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražila da bez odlaganja usaglasi nacrt rezolucije o formiranju antiterorističke koalicije koji je podnela Rusija, prenosi Sputnjik.

„Pozivamo Savet bezbednosti UN da bez odlaganja usaglasi nacrt rezolucije o formiranju širokog antiterorističkog fronta na osnovu normi i principa međunarodnog prava i odredbi Povelje UN, koji je Rusija podnela 30. septembra“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

 

Novinari Darko Popović i Jadranka Stanimirović, foto FoNet

Nema komentara.