Pošalji prijatelju

Svet

Pariz 23. 11. 2015

Sastanak Olanda i Kamerona

Pariz - Britanski premijer Dejvid Kameron stigao je danas u Pariz, gde je s francuskim predsednikom Fransoa Olandom razgovarao o borbi i planovima međunarodne koalicije protiv Islamske države, koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu.

Oland i Kameron su posetili koncertni prostor Bataklan u centru Parizu, gde je bio najveći u seriji terorističkih napada u kojima je poginulo 130 ljudi, i poklonili se žrtvama ispred dvorane, preneo je AP.

Odluka da Oland i njegov gost obiđu Bataklan nije bila najavljena unapred i organizovana je uz izuzetne mere bezbednosti kako u Parizu, tako i u Briselu.

Kameron je na konferenciji za novinare rekao da njegova zemlja snažno podržava vojne akcije koje Francuska preduzima protiv Islamske države u Siriji i istakao da će da će pokušati da obezbedi podršku parlamenta za britanske vazdušne napade na mete Islamske države u Siriji.

Kameron je ponudio korišćenje britanske vazduhoplovne baze na Kipru za anti-IS akcije u Siriji.

Oland je rekao da će Francuska intenzivirati napade u Sriji i potvrdio da će se vojnoj akciji pridružiti i francuski nosač aviona Čarls de Gol.

Francuska će i dalje, rekao je Oland, pokušati da pronađe političko rešenje za situaciju u Siriji.

Novinar Ivica Strnčević, foto FoNet AP

Nema komentara.