Pošalji prijatelju

Svet

Brisel 24. 11. 2015

Vanredni sastanak Saveta NATO

Brisel - U Brilesu je počeo vanredni sastanak Saveta NATO, koji je zakazan na zahtev Turske, čija vojska je jutros oborila ruski borbeni avion.

Sastanak je počeo sa pola sata zakašnjenja, a očekuje se da će po njegovom završetku generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izdati saopštenje.

Vlasti u Ankari saopštile su da je ruski borbeni avion narušio vazdušni prostor Turske i da je zbog toga oboren, dok je Moskva to demantovala i tvrdi da je na Su-24 ispaljena raketa dok je bio na teritoriji Sirije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas sve strane umešane u sukob u Siriji da sačuvaju razboritost i da daju doprinos smanjenju tenzija, nakon što je turska vojska jutros oborila ruski avion, uz tvrdnju da je narušio njen vazdušni prostor. 

Situacija je ozbiljna, ali se nadam da će Turska i Rusija odbnoviti kontakte, rekao je Stoltenberg posle večerašnjeg vanrednog sastanka Saveta NATO u Briselu.

Prema rečima Stoltenberga, učesnici tog sastanka su podržali tursku verziju događaja, preneo je AP.

Turska je informisala NATO partnere da je ruski borbeni avion Su-24 ušao u njen vazdušni prostor, iako ga je pilot turskog lovca F-16 čak deset puta upozoravao na to, a pošto nijen bilo reakcije, ispalio je raketu.

Zamenica portparola NATO Karmen Romero izjavila je da NATO pažljivo prati situaciju i da je u stalnom kontaktu sa turnskim vlastima.

Novinar Ivica Strnčević, foto ilustracija

Nema komentara.