Pošalji prijatelju

Svet

Pariz/Moskva 25. 11. 2015

Ruski pilot kod Asadove vojske

Pariz/Moskva - Rusija je spremna za stvaranje jedinstvenog generalnog štaba uz učešće Francuske, SAD, pa čak i Turske radi izvođenja napada na pozicije Islamske države, izjavio je ambasador Rusije u Parizu Aleksandar Orlov, koji je potvrdio i da je jedan od pilota ruskog aviona Su-24M živ i da nalazi kod pripadnika sirijske vojske, koja je lojalna Asadu.

„Koalicija može imati različite forme. Prva — koordinacija, i to je potrebno, ali mi smo spremni da idemo dalje, da zajedno planiramo izvođenje udara po pozicijama Islamske države i s tim ciljem stvorimo jedinstveni generalni štab uz učešće Francuske, SAD i niza drugih država, spremnih da učestvuju u koaliciji“, rekao je ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov radiju Evropa 1, preneo je Sputnik.

Odgovarajući na pitanje da li će Moskva sarađivati sa Turskom u tom planu, on je odgovorio:

„Ako oni žele, naravno, biće nam drago“.

Sirijska vojska je danas saopštila da je, u saradnji sa ruskim snagama, spasila ruskog pilota čiji je avion u utorak oborila turska armija. 

U saopštenju se navodi da su sirijske i ruske snage, da bi spasile pilota, ušle 4,5 kilometara iza položaja "terorista", kako sirijska vlada naziva sve pobunjenike.

Telo drugog pilota, koji je poginuo prilikom obaranja aviona "Su-24", nalazi se u rukama sirijskih pobunjenika, navodi AP.

Ruski pilot kapetan Konstantin Muraktin izjavio je danas da, pre nego što su oborili njegov borbeni avion, turski avioni nisu uputili bilo kakvo upozorenje. 

Muraktin je rekao da je u trenutku obaranja leteo iznad teritorije Sirije i da nije narušio vazdušni prostor Turske.

Rano jutros su Muraktina spasili ruski i sirijski komandosi i on se sada nalazi u ruskoj bazi Hemejmim u Siriji, javlja AP.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je obaranje ruskog aviona u Siriji bila "isplanirana provokacija", javlja AP. 

Rusija nema nameru da ratuje protiv Turske, ali će razmotriti svoje odnose sa Ankarom pošto su turski lovci oborili ruski avion Su-24 u pograničnom području Sirije i Turske, rekao je Lavrov, ali nije obelodanio moguće mere koje bi Moskva mogla da sprovede.

Odnos Rusije prema turskom narodu se nije promenio, mi samo imamo neka pitanja o turskom rukovodstvu, naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, obaranje ruskog borbenog aviona je usledilo pošto su ruske snage izvele vazdušne udare na naftnu infrastrukturu koje kontrolišu ekstremističke grupe na granici Sirije i Turske.

On je rekao da je vlada Rusije savetovala svojim državljanima da ne putuju u Tursku zbog opasnosti od ekstremista u toj zemlji i dodao da teroristi koriste tursku teritoriju za pripremu napada, ali nije precizirao koji.

Asocijacija turističkih agencija Rusije je saopštila da je nekoliko agencija prestalo da prodaje aranžmane za Tursku, javlja AP, podsećajući da je ta zemlja jedno od najpopularnijih za letovanje među ruskim turistima. 

U saopštenju se kaže da je nekoliko najvećih ruskih tur operatera prestalo da prodaje aranžmane za Tursku pošto je Kremlj izdao upozorenje o mogućim pretnjama za ruske turiste u toj zemlji, posle obaranja ruskog vojnog aviona u Siriji.

Potpredsednik Asocijacije Dmitrij Gorin je izjavio agenciji RIA Novosti da će turističke agencije morati da vrate novac za oko 6.000 turista čija putovanja su otkazana.

Novinarka Spomenka Vlatković, foto Anadolija

Nema komentara.