Pošalji prijatelju

Svet

10. 08. 2011

Troje mrtvih u Birmingemu

Birmingem, 10. avgusta (FoNet) - Posle trodnevnih nemira, noć u Londonu je protekla bez većih incidenata, jer je mir u prestonici Velike Britanije čuvalo čak 16.000 policajaca, tri puta više nego inače, ali je nereda bilo u nekoliko drugih gradova.

U Birmingemu je život izgubilo troje ljudi, kada je na njih naleteo automobil. Policija je uhapsila vozača, a za sada nije poznato da li je ta nesreća povezana sa nemirima.

Najžešće je u toku noći bilo u Mančesteru, gde su se veće grupe uglavnom mlađih ljudi na više mesta u gradu sukobljavale sa policijom.

U Salfordu, u blizini Mančestera, zapaljeno je nekoliko zgrada, a policajci su gađani ciglama i molotovljevim koktelima. Napadnut je i povređen i kamerman BBC.

Burno je bilo i u Liverpulu, gde je zapaljeno više automobila, među kojima i jedan policijski, a razbijeni su izlozi na više radnji.

Policija je danas saopštila da je od početka nemira širom zemlje uhapšeno skoro 1.200 izgrednika, a premijer Velike Britanije Dejvid Kameron saopštio je da je u toku velika operacija otkrivanja i hapšenja svih koji su učestvovali u neredima.

Obraćajući se danas naciji, Kameron je rekao da Britanija nikada neće dozvoliti da na ulicama zavlada kultura straha i dodao da policija pravi planove za upotrebu vodenih topova, ukoliko to bude neophodno.

"Preduzećemo apsolutno sve što bude neophodno da bismo na ulice u Velikoj Britaniji vratili mir", poručio je Kameron.

Novinar Ivica Strnčević, foto FoNet, AP

Nema komentara.