Pošalji prijatelju

Tehno

Beograd 14. 07. 2015

Onlajn prevare milion evra!

Beograd - Službia za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarsta unutrašnjih poslova upozorila je danas na sve veći broj internet prevara na štetu privrednih subjekata i upozorila da je utvrđeno da je do sada na taj način na desetine srpskih preduzeća oštećeno za više od milion evra, a najugroženija su mala i srednja preduzeća.

U saopštenju se ističe da izvršioci presreću elektronske poruke koje privredni subjekti sa područja Srbije razmenjuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu, sa promenjenim slovnim ili brojčanim karakterima.

Oni se potom predstavljaju kao zaposleni u stranoj kompaniji sa kojom pravni subjekti iz naše države već imaju poslovnu saradnju i ugovaraju poslove. Nakon ugovaranja, oni šalju lažne profakture za uplatu, sa promenjenim instrukcijama za plaćanje, dodaj se u saopštenju.

Do sada je utvrđeno da je na ovaj način na desetine srpskih preduzeća oštećeno za više od 1.000.000 evra, a najugroženija su mala i srednja preduzeća.

Policija je upozorila predstavnike privrednih subjekata da prilikom transakcija obrate pažnju da li je došlo do iznenadnih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za plaćanje, kao i provere ispravnost izmenjenih podataka.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kroz intenzivnu međunarodnu policijsku saradnju rade na prikupljanju relevantnih dokaza i identifikovanju počinilaca ovih krivičnih dela, navodi se u saopštenju.

Novinarka Jadranka Stanimirović

Nema komentara.