Pošalji prijatelju

Tehno

London 29. 07. 2015

Do meseca za 4 sata

London - Nemački naučnik Martin Tađmar smatra da će elektromagnetni propulzioni motor Britanca Rodžera Šojera omogućiti mnogo kraće putovanje do meseca i planeta u sunčevom sistemu, piše danas britanski Dejli telegraf.

Svemirski brod opremljen Šojerovim motorom bi mogao da stigne do meseca za samo četiri sata, do Marsa za 70 dana i do Plutona za 18 meseci što je mnogo kraće nego što bi sadašnje letelice putovale. Primera radi, putovanje do Alfa Kentaurija bi trajalo oko 100 godina umesto nekoliko desetina hiljada godina.

Tađmar, koji je šef katedre za svemirske sisteme Univerziteta Tehnologije u Drezdenu je izneo dokaze da taj motor ipak proizvodi potisak, a to isto već neko vreme smatraju i stručnjaci NASA.

On je na konferenciji Američkog instituta za Aeronautiku izjavio da je tokom ispitivanja primećen potisak koji je skoro na predviđenom nivou i ocenio da bi, ukoliko se to potvrdi, motor mogao da donese revoluciju u putovanju svemirom.

Šojer je EM drajv motor razvio pre oko 15 godina ali su naučnici tada smatrali da je nemoguće da on funkcioniše.

Motor stvara potisak koristeći solarnu energiju kojom generiše mikrotalase koji se kreću unutar posude u motoru. Teoretski, motor bi mogao da radi skoro u nedogled, odnosno dok se nešto ne pokvari ili se materijal istroši.

Naučnici su zbunjeni ovim pogonom jer se krši jedno od osnovnih pravila fizike po kome nešto može da bude pokrenuto unapred samo ako se nešto drugo pokrene u suprotnom pravcu. To bi značilo da mikrotalasi unutar motora svojim kretanjem potiru jedan drugog.

Nolvinar Darko Popović

Nema komentara.