Pošalji prijatelju

Tehno

Blic 13. 09. 2015

Epl predstavio "Ajped pro"

Beograd - Kompanija "Epl" je u San Francisku svečano predstavila novi model tableta "ajped pro", a potpredsednik marketinškog odeljenja Fil Šiler objasnio je da je novi model tableta "brži od 80 osdsto računara na tržištu, kao i da ima najveći ekran od svih dosadašnjih uređaja koji funkcionišu pod operativnim sistemom "iOS".

Uvodnu reč na prezentaciji imao je direktor Tim Kuk. On je rekao da je “iPad Pro namoćniji koji je kompanija do sada napravila, te da je prepun neverovatnih inovacija”.

Unutar uređaja je A9X 64-bitni chip treće generacije, sa impresivnom grafikom. Baterija traje 10 sati. Ugrađena iSight kamera ima rezoluciju od 8MP. Uređaj ima četiri zvučnika i daje odličan stereo zvuk.

Sam ekran poseduje veoma visoku rezoluciju, sa 5.6 miliona piksela – što je jače nego na 15-inčnom Mackbook Pro laptopu, sa Retina desplejom. 

iPad Pro je bolji za gledanje filmova, video-igre, rad kao i rad sa muzičkim instrumentima (Garage Band aplikacija). Uređaj ima multitač ekran od 12.9 inča (više nego Macbook), odnos stranica 4:3 i rezoluciju 2732x2048 px. Debljine je 6,9 milimetara.

 Uz novi iPad Pro može se kupiti i "Smart Keyboard", što je futrola koja ima dodatnu tastaturu, a povezuje se na pametni konektor, koji se nalazi u tri kruga na uređaju. Sve je napravljeno tako da uređaj sa iOS-om 9 i ovom tastaturom radi perfektno.

Uz iPad može se koristiti i olovka pod nazivom Stylus, koja iPad-u Pro omogućava crtanje kao pravom olovkom po papiru uz visoku preciznost. Dakle i tanko i deblje ukoliko je nakrenete. Može koristiti i lenjir. Ovaj dodatak naročito će obradovati dizajnere i umetnike. Lako se koristi u nekoj od aplikacija, za crtanje dijagrama, ali i u mejlovima.

 Dobro je rešenje što se u njoj nalazi Lightning konektor preko kojeg će se olovka puniti. Loša stvar odnosi se na cenu, jer će se olovka naplaćivati 99 dolara.

Svoj udeo ima i Microsoft, koji je predstavio svoje Office aplikacije i način na koje one rade na novom iPad-u zajedno sa olovkom. Moguće je recimo, ekran podeliti na dva dela i jedan deo koristiti za Office a drugi za Excel ili Power Point prezentacije. Multitasking u ovom slučaju radi izuzetno dobro.

 "Adobe" je takođe predstavio 3 aplikacije za iPad Pro. Jedna je sliča InDesign-u samo dosta jednostavnija, druga je Photoshop Fix koji omogućava brze izmene na fotografijama, recimo, jednostavno je moguće čak od običnog lica napraviti nasmejano. Adobe Sketch aplikacija omogućava jednostavno crtanje.

Multitasking je i ovde odlično izveden pa se sve tri aplikacije mogu jednostavno kombinovati. Aplikacije će biti dostupne od oktobra.

 Novi iPad Pro biće dobar i za doktore, pacijente, studente medicine... Oni će moći 3D da gledaju recimo kosti i mišiće, pa čak i da ih preseku i vide unutrašnju strukturu.

 

Blic, foto Blic

Nema komentara.