Pošalji prijatelju

Tehno

Beograd 08. 10. 2015

Fejsbuk lansira prvi satelit

Beograd - Najveća društvena mreža planira da iduće godine u orbitu pošalje satelit koji će doneti internet u afričke domove.

Fejsbuk se u ovom projektu udružio sa francuskom kompanijom „Eutelsat“, pomoću koje će pokrenuti satelit i time obezbediti pristup globalnoj mreži ljudima u Podsaharskoj Africi.

Satelit će biti lansiran sledeće godine, a u drugoj polovini 2016. internet će biti dostupan u 14 zemalja zapadne, istočne i južne Afrike. Najbolje je što će pristup internetu u seoskim sredinama biti potpuno besplatan.

"Misija Fejsbuka jeste da poveže ceo svet i verujemo da sateliti igraju važnu ulogu u rešavanju značajnih prepreka koje postoje u povezivanju naroda Afrike sa ostatkom sveta ",rekao je Kris Danijels iz Fejsbukove internet.org inicijative, koja je već povezala 20 država na mrežu.

Fejsbuk i „Eutelsat“ zakupiće satelit od izraelske kompanije „Spacecom“ i koristiće ga odvojeno. Internet.org je, inače, kritikovan zbog ograničavanja usluga kojima se može pristupiti preko smartfon aplikacije - zasad samo zdravstvenim i finansijskim instrumentima i naravno Fejsbuku.

Blic, foto pofimedia/Blic

Nema komentara.