Uključi se! Nek se i tvoj glas čuje. Podeli sa svetom najnovija događanja! Pošalji svoju Vest!
Tvoj glas! Najbolje vesti se objavljuju na gledanijim medijima! Budi reporter!

Pošalji prijatelju

Tehno

Beograd 08. 10. 2015

Fejsbuk lansira prvi satelit

Beograd - Najveća društvena mreža planira da iduće godine u orbitu pošalje satelit koji će doneti internet u afričke domove.

Fejsbuk se u ovom projektu udružio sa francuskom kompanijom „Eutelsat“, pomoću koje će pokrenuti satelit i time obezbediti pristup globalnoj mreži ljudima u Podsaharskoj Africi.

Satelit će biti lansiran sledeće godine, a u drugoj polovini 2016. internet će biti dostupan u 14 zemalja zapadne, istočne i južne Afrike. Najbolje je što će pristup internetu u seoskim sredinama biti potpuno besplatan.

"Misija Fejsbuka jeste da poveže ceo svet i verujemo da sateliti igraju važnu ulogu u rešavanju značajnih prepreka koje postoje u povezivanju naroda Afrike sa ostatkom sveta ",rekao je Kris Danijels iz Fejsbukove internet.org inicijative, koja je već povezala 20 država na mrežu.

Fejsbuk i „Eutelsat“ zakupiće satelit od izraelske kompanije „Spacecom“ i koristiće ga odvojeno. Internet.org je, inače, kritikovan zbog ograničavanja usluga kojima se može pristupiti preko smartfon aplikacije - zasad samo zdravstvenim i finansijskim instrumentima i naravno Fejsbuku.

Blic, foto pofimedia/Blic

Nema komentara.