Pošalji prijatelju

Tehno

London 15. 10. 2015

I siromašni špijuniraju

London - Više od 30 država koristi usluge kompanije FinFišer, jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača špijunske kompjuterske opreme, a mnoge od njih su siromašne zemlje kao što su Makedonija, Paragvaj, Kenija i Bangladeš, navodi se u danas objavljenom izveštaju organizacije Sitizen Lab iz Toronta.

Prošle godine su procurili poverljivi podaci o klijentima FinFišera, ali to nije negativno uticalo na poslovanje firme čije je sedište u Minhenu.

Proizvodi FinFišera koriste se za kopiranje poruka sa kompjutera i telefona, snimanje razgovora i aktiviranje kamera, navodi AP.

FinFišer trdi da snagama reda i obaveštajnim službama pomaže da kriminalce izvedu pred sud, ali je oprema te firme korišćena i za špijuniranje novinara, advokata i boraca za ljudska prava.

Paket FinFišerovih proizvoda, uz obuku, košta oko tri miliona evra, što nije odvratilo obaveštajne službe iz Makedonije, Bangladeša, Kenije ili Paragvaja.

Utvrđeno je da FinFišerovu opremu koriste obaveštajne službe Bangladeša i Kenije, koje su umešane u kršenja ljudskih prava, uključujući otmice i mučenje.

Paragvajska služba za borbu protiv terorizma i trgovaca narkoticima nije mogla da potvrdi ili demantuje upotrebu FinFišerovih proizvoda, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Skoplju saopštilo da podaci o vrsti opreme koju koristi predstavljaju "poverljivu informaciju". 

Novinar Davor Pašalić, foto ilustracija

Nema komentara.