Pošalji prijatelju

Tehno

Oslo 19. 10. 2015

Uzeli seme iz arktičke riznice

Oslo - Seme jestivih biljaka uskladišteno na Arktiku prvi put je izvađeno iz takozvane riznice sudnjeg dana, jer stručnjaci nemaju pristup regionalnoj riznica semena u sirijskom gradu Alepu, javio je CNN.

Globalna riznica semena Svalbard na severnom polu je formirana kao sigurnosna mera za slučaj katastrofe u kojoj bi jestive biljke bile uništene širom sveta i ovo je prvi put da se iz nje vadi seme. Tom riznicom upravlja vlada Norveške.

Stručnjaci Centra za poljoprivredna istraživanja u suvim područjima - ICARDA - odlučili su se da traže da im se izda seme iz polarnog kruga jer više nemaju pristup sopstvenoj riznici genetskog materijala biljaka u Alepu.

U toj riznici se nalazi genetski materijal više od 135.000 vrsta jestivih biljaka koje mogu da se gaje u suvim i drugim nepovoljnim uslovima i ona se zato smatra jednom od najvažnijih skladišta te vrste na svetu.

Generalni direktor ICARDA Mahmud El-Sol je izjavio za CNN da se u sirijskoj riznici nalazi seme biljaka koje su gajene na Bliskom istoku hiljadama godina, uključujući neke koju se smatraju izumrlim.

Zvaničnik ICARDA Tanos Civelikas tvrdi da je povlačenje semena iz arktičke riznice spasilačka misija jer su prinuđeni da riznicu i njen sadržaj obnove u Libanu i Maroku.

Novinar Darko Popović, foto ilustracija

Nema komentara.